Izbornik
Naslovnica Gradovi
Institut za javne financije ocijenio:

Gradu Osijeku najviša ocjena za transparentnost proračuna

PRIZNANJE je preuzeo osječki gradonačelnik Ivan Radić i pritom istaknuo da je Osijek time potvrdio svoju izvrsnost.
Foto: Grad Osijek

Grad Osijek ove je godine ocijenjen peticom, najvišom ocjenom za razinu proračunske transparentnosti koju dodjeljuje Institut za javne financije. To podrazumijeva potpune, točne, pravodobne i razumljive informacije o proračunu te omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca.

Priznanje je u četvrtak u Zagrebu preuzeo osječki gradonačelnik Ivan Radić te tom prigodom istaknuo da je Osijek time potvrdio svoju izvrsnost.

– Dodijeljena nam je najviša ocjena za transparentnost proračuna, odnosno ocjena odličan za svih pet ključnih proračunskih dokumenata koji su pravodobno objavljeni na mrežnim stranicama Grada – rekao je Radić i podsjetio da je ovogodišnji gradski proračun utvrđen u iznosu 141,9 milijuna eura.

– Oko 40 milijuna eura izdvaja se za kapitalne projekte, osobito za komunalnu infrastrukturu i ulaganja u gospodarske, kulturne i sportske objekte. Među njima bih izdvojio Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe, izgradnju podvožnjaka u Ulici sv. L.B. Mandića, IT park, uređenje Kulturnog centra, rekonstrukciju Copacabane te izgradnju i rekonstrukciju dječjih vrtića. U ovoj godini nema potrebe za kreditnim zaduživanjem za financiranje investicija, uz napomenu da smo u prošloj godini na vrijeme, s izuzetno niskim kamatnim stopama, reprogramirali postojeće kredite – dodao je gradonačelnik.

Zahvalio je Institutu za javne financije poručivši da je ovo priznanje ujedno potvrda točne, pravodobne i razumljive komunikacije s građanima o prikupljanju i trošenju javnog novca, kao i poticaj za nastavak odgovornog upravljanja gradskim proračunom.

Istraživanje transparentnosti 576 proračuna županija, gradova i općina provodi Institut za javne financije u okviru projekta Hrvatske zaklade za znanost. Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravodobne i razumljive informacije o proračunu pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, te na povećanje odgovornosti regionalnih, odnosno lokalnih vlasti.

Zdenka Hiržin i Valentina Novak otputovale su u Supetar na Braču gdje će dva tjedna s kolegicama iz Osječko-baranjske županije biti smještene u prostorijama DVD-a Supetar Ispomoć u požarnoj sezoni Prvi put s kopna na obalu u požarnoj sezoni poslane i vatrogaskinje Potpisivanje je održano u prisutnosti premijera Andreja Plenkovića, Marijana Kustića i vrha HNS-a, a nazočili su i Branko Bačić, velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar, Zlatko Dalić i drugi uzvanici Sporazum o darovanju zemljišta Ovaj kamp bit će baza za aktualnu generaciju naših nogometaša SUVENIRNICA i dućan "Međimurski ceker" ujedno je i turistički infocentar Novi atraktivni turistički sadržaji Otvoreni hostel Industrial s 24 sobe i suvenirnica "Međimurski ceker"