Izbornik
Naslovnica Gradovi
Ovaj program vrijedna je nadogradnja programa pomoći u kući

Pružaju pomoć za šezdesetak osoba starijih od 65 godina

Cilj projekta je osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja zapošljavanjem, a ujedno i potaknuti socijalnu uključenost krajnjih korisnika
Foto: Zaprešić
Održana je početna konferencija projekta "Zaželi i ostvari, zaposli se i pomozi potrebitima", koji provodi Gradsko društvo Crvenog križa

Održana je početna konferencija projekta "Zaželi i ostvari, zaposli se i pomozi potrebitima" koji provodi Gradsko društvo Crvenog križa Zaprešić i preko kojeg je zasad zaposleno osam žena, a plan je da ih bude deset. Nositelj projekta je Hrvatski Crveni križ, Gradsko društvo Crvenog križa Zaprešić, a partneri Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područna služba Zagreb i Hrvatski zavod za socijalni rad – Područni ured Zaprešić.

Dva vrijedna cilja
Cilj projekta je osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja zapošljavanjem, a ujedno i potaknuti socijalnu uključenost te povećati razinu kvalitete života krajnjih korisnika. Žene će biti opremljene kućanskim i higijenskim potrepštinama koje će biti nabavljene za potrebe krajnjih korisnika. Dvaput tjedno obići će svaka po šest krajnjih korisnika za koje su zadužene. Ukupna vrijednost projekta je 65.618,16 eura, uz 100 posto bespovratna sredstva u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Provodit će se do 20. studenog 2023.

– Radi se o programu koji se provodi uz financijsku podršku Europskog socijalnog fonda. Program ima dva vrijedna cilja, jedan je zapošljavanje teže zapošljivih žena, a drugi je povećanje kvalitete života osoba treće životne dobi. Zaposlene žene pružaju pomoć osobama starijima od 65 godina koje žive na području grada Zaprešića i na taj način imaju priliku steći šest mjeseci radnog staža, ali i neka vrijedna znanja i iskustva vezana za pružanje praktične pomoći ili psihosocijale podrške, dok korisnici, a ima ih oko 60, dobivaju vrijednu pomoć u kući. Ovaj program vrijedna je nadogradnja programa pomoći u kući koji Gradsko društvo Crvenog križa Zaprešić redovito provodi niz godina u suradnji s podružnicom Hrvatskog zavoda za socijalni rad u Zaprešiću i uz financijsku potporu Grada. Osim ovih programa imamo još jedan projekt pod nazivom "Nismo vas zaboravili", koji je isto tako razvijen na inicijativu Grada, a u startu ga je provodio Centar za socijalnu skrb Zaprešić, a danas udruga CeZaM Zaprešić. Od ovih programa razlikuje se u tome što pomoć umirovljenicima pružaju učenici. S obzirom na to da na području Zaprešića živi više od 6000 umirovljenika, program "Zaželi" i više je nego dobrodošao – rekla je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Sandra Sabol Valenčak.

I razgovor puno znači
Ravnatelj Gradskog društva Denis Ljevaković kazao je da sam naziv projekta govori da će se određeni broj teže zapošljivih žena brinuti o određenom broju korisnika starijih od 65 godina.

– Prema povratnim informacijama, ovaj projekt korisnicima zbilja puno znači, da im tih nekoliko sati dnevno pomažu oko kućanskih poslova, odlaska u trgovinu i ljekarnu, a i razgovor im puno znači. Žene su prošle edukaciju kako pristupiti korisnicima – rekao je.

BILATERALNO DRUŽENJE Jubilarni, deseti Susret u Kalinu obilježila je obljetnica ulaska Hrvatske u Schengen Tradicionalni susret hrvatske i slovenske delegacije "Između Hrvatske i Slovenije više ne bi trebalo biti prepreka" DODJELOM uvjerenja o pohađanju i završetku bloka radionica završen je drugi ciklus edukacija koje provodi Fakultet primijenjene matematike i informatike Osijek na temelju Sporazuma o suradnji s Osječko-baranjskom županijom Druga generacija MATHOS Web Development Bootcamp-a Nakon edukacije čak 15 od 19 polaznika ubrzo se zaposlilo Zdenka Hiržin i Valentina Novak otputovale su u Supetar na Braču gdje će dva tjedna s kolegicama iz Osječko-baranjske županije biti smještene u prostorijama DVD-a Supetar Ispomoć u požarnoj sezoni Prvi put s kopna na obalu u požarnoj sezoni poslane i vatrogaskinje