Izbornik
Naslovnica Županije
Otočani sami donose odluke o razvojnim prioritetima

Županiji na raspolaganju 28 mil. eura za ulaganja u otoke

OTOČNO PARTNERSTVO izradilo je nacrt Teritorijalne strategije otoka Dubrovačko-neretvanske županije, a sve jedinice lokalne samouprave predložile su projekte koji su im prioritetni za financiranje
Foto: DNŽ
Sredstva su odobrena za projekt adaptacije i uređenja zgrada osnovnih škola na otoku Korčuli: u Žrnovi, Korčuli i Blatu

Ministar Šime Erlić u Splitu je predstavio rezultate zajedničkog rada s predstavnicima sedam otočnih županija na novom teritorijalnom pristupu razvoju otoka putem EU fondova.

Ciljano za otoke
– Ispregovarali smo novi instrument ciljano za otoke, a istovremeno im ostaje mogućnost konkurirati za sve ostale natječaje kao i dosad. Ono na što sam posebno ponosan jest što smo prvi implementirali pristup koji je omogućio otočanima da sami donose odluke o razvojnim prioritetima i projektima. Ponosan sam na sve županije, na "otočno partnerstvo", njihov doprinos po kojem smo postali primjer pozitivne prakse na razini Europske unije. Otoci trebaju znatna ulaganja, ali i poseban senzibilitet koji mogu imati samo oni koji tamo žive – kazao je ministar Erlić.

Naime, u sklopu Integriranog teritorijalnog programa osigurano je 150 milijuna eura raspoređenih na sedam hrvatskih županija koje u svom sastavu imaju otoke, prema kriterijima koji uključuju površinu, broj stanovnika županije te broj stanovnika naseljenih otoka sa specifičnim položajem i otocima 1. skupine u koju spadaju nerazvijeni otoci. Prema ovim kriterijima Dubrovačko-neretvanska županija osigurala je 28 milijuna eura.

Podsjetimo, već ranije Dubrovačko-neretvanska županija osnovala je Otočno partnerstvo. Ova radna skupina broji 39 članova, a uz predstavnike Županije, čine je predstavnici jedinica lokalnih samouprava s otoka i poluotoka Pelješca te Grada Dubrovnika, predstavnici gospodarstvenika, sveučilišta, gospodarske i obrtničke komore, sportskih i kulturnih udruga, kao i lokalnih akcijskih grupa.

Sukladno Zakonu o otocima, obalno-otočne županije kroz izradu teritorijalne strategije provode participativni pristup u rješavanju lokalnih problema u kojem proces vode otočni dionici. Na taj način izravno utječu na kreiranje smjerova razvoja za otoke, čime ujedno jačaju društvenu koheziju i kapacitete za strateško planiranje i provedbu projekata unutar otočne zajednice.

Program razvoja otoka
Otočno partnerstvo izradilo je nacrt Teritorijalne strategije otoka Dubrovačko-neretvanske županije, a sve jedinice lokalne samouprave predložile su projekte koji su im prioritetni za financiranje. Prijedlog projekata iznijela je i Županija, a odnose se na ulaganja u zdravstvo, socijalnu skrb, sport, obrazovanje i drugu infrastrukturu. Teritorijalna strategija otoka naći će se na javnom savjetovanju, a uskoro se očekuje i nova sjednica Otočnog partnerstva te potom prijava na javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić dodijelio je ugovore za otočne projekte financirane iz nacionalnih sredstava, to jest iz Programa razvoja otoka.

Dubrovačko-neretvanskoj županiji dodijeljen je iznos od 68 tisuća eura za projekt adaptacije i uređenja zgrada osnovnih škola na otoku Korčuli kojim će se urediti neiskorišteno potkrovlje OŠ Ante Curać-Pinjac u Žrnovu u funkcionalnu učionicu, postaviti hidroizolacija na ravnoj krovnoj površini Osnovne škole Petra Kanavelića u Korčuli te izmijeniti stolarija u Osnovnoj školi u Blatu. Ugovor o sufinanciranju ovog projekta ministar Šime Erlić uručio je zamjeniku župana Jošku Cebalu.

Inače, na području DNŽ-a iz Programa razvoja otoka sufinanciraju se projekti ukupne vrijednosti veće od 786 tisuća eura.

Cilj projekta je osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja zapošljavanjem, a ujedno i potaknuti socijalnu uključenost krajnjih korisnika Ovaj program vrijedna je nadogradnja programa pomoći u kući Pružaju pomoć za šezdesetak osoba starijih od 65 godina DODJELOM uvjerenja o pohađanju i završetku bloka radionica završen je drugi ciklus edukacija koje provodi Fakultet primijenjene matematike i informatike Osijek na temelju Sporazuma o suradnji s Osječko-baranjskom županijom Druga generacija MATHOS Web Development Bootcamp-a Nakon edukacije čak 15 od 19 polaznika ubrzo se zaposlilo Grad Popovača osnovnoškolcima će sufinancirati kupnju udžbenika, dopunskih i pomoćnih školskih sredstava, radnih bilježnica, zbirki zadataka, likovnih mapa... Za učenike od 1. do 8. razreda I sljedeće školske godine osigurani vaučeri za popovačke osnovnoškolce