Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Dobri stolar iz Slavonskog Broda Đuro Bilušić:

'Ako ste u mogućnosti nekome pomoći, ne vidim zašto to ne biste učinili'

Najvolonter Đuro Bilušić
1/8
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
retni smo što je Đuro s nama – kažu štićenici Udruge osoba s intelektual-nim teškoćama 'Regoč'

Nastavnik praktične nastave u brodskoj Obrtničkoj školi Đuro Bilušić, stolar po struci, već nekoliko godina nesebično prenosi svoje znanje i vještinu na štićenike Udruge osoba s intelektualnim teškoćama “Regoč”.

Uz njegovu pomoć oni izrađuju klupice, daščice za rezanje mesa, ukrase, igračke, kutije i druge predmete od drveta, ali i renoviraju stari namještaj. Svoje rukotvorine kasnije prodaju na ulicama, trgovima i sajmovima.

– Lijepo je pomagati ljudima, to me ispunjava. Ako ste u mogućnosti nekome pomoći, ne vidim zašto to ne biste učinili. To me ne košta ništa osim mog slobodnog vremena – kaže Bilušić.

Suprug i otac troje djece otprije je poznat po brizi za bolesne i nemoćne. Prije nekoliko je godina u suradnji s udrugom Loco-Moto sagradio drvenu rampu na riječnoj plaži na Poloju i tako olakšao ulazak u vodu osobama s invaliditetom. Pažljiv je i strpljiv u radu s osobama s intelektualnim teškoćama, pristupa im pojedinačno i tako uspijeva kod njih razviti interes za sudjelovanje u radnim aktivnostima.

Slavonski Brod dodijelio mu je godišnju nagradu za najvolontera. – Ne radim ovo zbog nagrade, ali sretan sam što je netko prepoznao moj rad i trud – nastavlja Đuro. Rad u radionici ima terapijski učinak na korisnike udruge jer im pomaže da se osamostale i pobjegnu od dosade i depresije.

– Uz Đurinu pomoć shvatili smo da stolarski posao nije tako težak. Naučio nas je kako obraditi drvo i izraditi različite korisne predmete. Pažljiv je i korektan, sretni smo što je s nama – govore “regočevci” Marijana Marić i Tomislav Mlinarić. U samoj udruzi prezadovoljni su Đurinim radom i angažmanom. Neke korisnike osposobio je do mjere da u udruzi već osmišljavaju projekte kojima će ih uključiti na otvoreno tržište rada i omogućiti im da sami zarade pokoju kunu.