Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
U ZAVOD ''SVETI ROK'' STIGAO PCR UREĐAJ

Analiza testova na COVID i u Virovitici

Foto: Kristijan Toplak
Uređaj vrijedi 860.000 kuna s PDV-om, financirala ga je Županija

U Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije stigao je PCR uređaj kojim će se u Virovitici moći obaviti detekcija virusa SARS-CoV-2.

ZLATNA KUNA Dodijeljene plakete najuspješnijim tvrtkama u Županiji

Osim što će detektirati koronavirus, uređaj će raditi i različit spektar analiza, a dnevno će ih se moći obaviti do 60-ak. Nabavu ovog uređaja, vrijednog 860.000 kuna s PDV-om, financirala je Županija, na čemu je dr. Miroslav Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok VPŽ, zahvalio županu Igoru Androviću i Stožeru civilne zaštite VPŽ, koji su podržali ovu ideju.

– Dosad smo uzorke vozili u Zagreb na Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, a sada ćemo mi ovdje u Virovitici raditi analize. Ako broj dnevnih uzoraka bude veći od 60, možda ćemo i dalje jedan dio morati slati u Zagreb. No, nadamo se smirivanju situacije, s obzirom na nove mjere i cijepljenje pa će ovi kapaciteti, koji pokrivaju naš neki prosječan dnevni broj uzoraka, nadam se biti dovoljni – rekao je Venus.

Ova vijest je dobro prihvaćena kod onih koji su se zbog potrebe posla, privatno morali testirati u nekim drugim županijama. Očekuje se da će oko 15. siječnja počela analiza testova na tom uređaju, nakon edukacije.

ŽUPANIJSKE STIPENDIJE Župan i 20 studenata i učenika potpisali ugovore o stipendiranju

– Nama je zdravlje i sigurnost naših stanovnika na prvom mjestu jer zdravlje nema cijenu. Uz novi uređaj, brzo ćemo imati potrebne rezultate za COVID-19, a pritom nećemo trošiti i dragocjeno vrijeme i resurse – zadovoljan je i župan Igor Andrović. Inače, u 2020. su u županiji zabilježena 2983 slučaja koronavirusa.