Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
ŽUPANIJSKE STIPENDIJE

Župan i 20 studenata i učenika potpisali ugovore o stipendiranju

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Učenička stipendija je 400 kuna, a studentska 700 kuna mjesečno

Sedmero učenika i 13 studenata koji su ostvarili pravo na dodjelu novih stipendija za šk./akad. godinu 2020./2021., potpisali su ugovore o stipendiranju sa šibensko-kninskim županom Goranom Paukom.

Stipendije učenicima dodijeljene su za deficitarna zanimanja – četiri budućim konobarima, dvije  budućim kuharima i jedna budućem stolaru. Pet stipendija dodijeljeno je studentima prve godine sveučilišnih studija koji se školuju za deficitarna zanimanja na fakultetima elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Medicinskom fakultetu te studenticama psihologije i socijalnog rada.

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA Manje pacijenata upućeno je u bolnice

Četiri stipendije dodijeljene su i studentima viših godina sveučilišnih studija na Filozofskom fakultetu, Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, Arhitektonskom i Medicinskom fakultetu. Dodijeljene su i četiri stipendije studentima stručnih studija na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i Zdravstvenom veleučilištu.

S ovih 20 stipendija Županija stipendira 45 studenta i 17 učenika. Učenička stipendija je 400 kuna, a studentska 700 kuna mjesečno. Stipendije se isplaćuju u 10 jednakih mjesečnih rata u školskoj, odnosno akademskoj godini.

– Financijskom potporom učenicima i studentima poboljšavamo materijalni status i nastojimo ih motivirati za odabir zanimanja koja su tražena na tržištu rada kako bi im bilo lakše zaposliti se, po mogućnosti u njihovom mjestu, u našoj županiji. Stipendija za prva četiri mjeseca ove akademske godine bit će im isplaćena odjednom, tako da će naši stipendisti u narednih nekoliko dana dobiti svoju božićnicu kojoj se, siguran sam, jako vesele – kazao je župan Goran Pauk.

U POŽEGI I PAKRACU Župan darivao prve ovogodišnje bebe

Za stipendiranje u proračunu Županije za 2021. planira se osigurati 410.000 kuna iz izvornih prihoda Županije. Isto tako, za sufinanciranje programa i projekata visokoškolskih ustanova osigurat će se iznos od 220.0000 kuna. Ukupno, za javne potrebe u visokoškolskom obrazovanju osigurat će se 630.000 kuna, što je na razini 2020. godine.