Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Savjetuju im da otkupe vlasiti pašnjak

Apsurdna situacija: ovršili mu 3000 kvadrata zemljišta zbog tuđeg duga

Stjepan i Josipa Novoselec ostali bez pašnjaka
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Spornu parcelu na prijevaru je prisvojila sumještanka, u ovršnom postupku kupio ju je HBOR i potom prodao. A sve bez znanja vlasnika...

Treba vam 100.000 kuna, a nemate ništa što biste banci mogli ponuditi za hipoteku. Na papir napišete da ste vlasnik nekretnine (izaberete neku u okolici), pozovete dva svjedoka iz kruga obitelji ili prijatelja koji će svojim potpisima to potvrditi, i odete u banku. Banka vam isplati 100.000 kuna i - problem riješen.

Kad u banci shvate da ne otplaćujete rate, uzet će nekretninu koja ionako nije vaša. Nešto slično dogodilo se Stjepanu Novoselcu iz Nove Vesi Petrijanečke u Varaždinskoj županiji, koji je ostao bez pašnjaka koji je naslijedio od oca.

Sve je počelo 1992. godine kada je njihova poznanica M.S., koja živi u istom selu stotinjak metara od njih, na sebe prenijela pašnjak površine oko 3000 četvornih metara, koji je u vlasništvu obitelji Novoselec više od stotinu godina. Potom je, priča Stjepan, podigla kredit od 200.000 ondašnjih njemačkih maraka, ponudivši pašnjak za hipoteku.

Banka uzela tuđe zemljište

- Parcelu je bez mog znanja navela kao svoju, što sam doznao tek 1999. godine kad su se po selu počeli motati vještaci i geodeti koji su došli procijeniti taj pašnjak da ga prodaju. Istina je izašla na vidjelo i odmah sam je tužio. Priznala je što je učinila i dobio sam spor - priča Stjepan.

Po pravomoćnosti presude preostalo je još samo da se preko svog odvjetnika Slobodana Graha, kojemu je dao punomoć, uknjiži kao vlasnik. No, priča time ne završava. Novoselec iz nekog njemu nepoznatog razloga nije upisan kao vlasnik. Zbog neuredne otplate kredita koji je podigla S.M. pokrenut je ovršni postupak. Pašnjak je kupila Hrvatska banka za obnovu i razvoj i početkom ove godine ponudila ga na prodaju preko oglasnika Njuškalo.

- Nismo znali za to sve dok nas u selu nisu pitali kako to da prodajemo pašnjak. Išli smo provjeriti u zemljišne knjige i ostali u šoku kad smo vidjeli da HBOR ima vlasnički list. Pa kako je to moguće? Taj je pašnjak bio generacijama u našem vlasništvu - ogorčen je Stjepan. Poznanicu koja je sve zakuhala viđa u selu.

- Dobila je 200.000 maraka. Kako je banka uopće mogla na tu nekretninu dati toliko kredita? - pita Novoselec. Njegova supruga Josipa kaže da im sad neki savjetuju da taj pašnjak - otkupe.

Pojavio se novi vlasnik

- Sirotinja smo koja je poljoprivredom odškolovala tri sina i sad da još otkupljujemo svoje? Pa u kakvoj to državi živimo!? Neka državne institucije istraže tko je pogriješio - kaže.

Supružnici Novoselec nazvali su odvjetnika, no rekao im je da nema ništa s tim. Stjepan se nadao da se na oglas nitko neće javiti, no jednog dana, dok je kosio travu na tom pašnjaku, pojavio se novi vlasnik i rekao mu da je to sad njegovo. HBOR je parcelu navodno prodao za 33.000 kuna. U HBOR-u ističu da su vlasništvo stekli u ovršnom postupku.

- Ovršni postupak pokrenut je kao posljedica neuredne otplate kredita. Sukladno zadanim pravilima ovrhe, HBOR se nakon pravomoćnosti sudskih odluka upisao u zemljišnim knjigama kao vlasnik čestice. Nekretnina je prodana kako bi se smanjio gubitak po plasmanu - kaže predstojnica ureda uprave Koraljka Perutka Fabijanić. U Županijskom sudu u Varaždinu rekli su nam da se obratimo Općinskom, no iz Općinskog suda još nismo dobili odgovor, kao ni od odvjetnika Graha.