Autohtoni turopoljski tartufi, žumberačka pastrva, kotlet s trsja, delicije od autohtone turopoljske svinje, štrukli od domaćeg vučenog tijesta... Neki su to od gastronomskih specijaliteta specifičnih za Zagrebačku županiju, a dolaskom toplih ljetnih mjeseci domaći će gosti zasigurno pohrliti na kontinent kao odličnu gastro-eno turističku destinaciju – neki samo preko vikenda, a neki i na više dana. A kako bi svima njima približila svoju ponudu, Turistička zajednica Zagrebačke županije predstavila je novu ljetnu kampanju pod sloganom “Iskustva za pamćenje u Zagrebačkoj županiji”.
Naglasak kampanje je upravo na gurmanskim iskustvima kojih u restoranima i obiteljskim gospodarstvima od Prigorja, Moslavine i Turopolja do Jaske, Samobora i Zaprešića uistinu ne manjka, pa će tako gosti moći probati, primjerice, zlevanku i samoborsku kremšnitu te slanu deliciju rudarsku greblicu ili plešivički copanjek, kako je još nazivaju. Kampanja se provodi, inače, u suradnji s 13 lokalnih turističkih zajednica: Savsko-sutlanske doline i briga, Dugog Sela, Ivanić Grada, Zaprešića, Jastrebarskog, Samobora, Svetog Ivana Zeline, Svete Nedelje, Velike Gorice, Vrbovca, Pisarovine, Krašića i Rugvice. Orijentirana je na domaće goste, a osim gurmanskih iskustava nude se i vinske ceste, zdrave lokalne namirnice i sjajna kuhinja, prekrasna priroda, biciklističke rute, tradicijsko graditeljstvo s jedinstvenim drvenim turopoljskim kućama, zdravstveni turizam u Ivanić-Gradu…
– Prošlu, do sada najtežu turističku godinu odradili smo vrlo dobro i sada trebamo kapitalizirati sve na čemu smo radili – istaknula je Ivana Alilović, direktorica TZ-a Zagrebačke županije, dodavši da je “zeleni zagrebački prsten” idealna destinacija za domaće posjetitelje i turiste jer na samo pola sata od Zagreba nudi održiv turizam i autentične doživljaje.