Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Obilježena obljetnica pogibije 23 branitelja u Kusonjama kraj Pakraca

Bajs: Ovaj zločin ni danas nije riješen, a njihove obitelji zaslužuju pravdu

Održan je Mimohod istine od Rakova Potoka do kapelice u Kusonjama
1/11
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Posebno mi je drago da su s nama naši učenici. Oni moraju znati što se ovdje događalo i taj trenutak u povijesti moramo zapamtiti, istaknuo je župan

U Kusonjama kraj Pakraca obilježena je 27. obljetnica tragične pogibije 20 branitelja. Dana 8. rujna 1991., na blagdan Male Gospe, ubijeno je 20 mladića, većinom pripadnika bjelovarske 105. brigade. Dvije godine kasnije, trojica časnika iste postrojbe poginula su na istom mjestu dok su odavali počast poginulim suborcima.

Sirač Ministar Pavić i župan Bajs posjetili tvrtku Suvenir Arbor u Siraču Bili su na dnu, a sad 90 posto proizvodnje izvezu u V. Britaniju, Njemačku...

Komemoraciju su organizirali Bjelovarsko-bilogorska županija i Grad Pakrac s Udrugom obitelji poginulih branitelja u Domovinskom ratu “Kusonje 91.- 93.”. Brojna izaslanstva položila su vijence kod spomen obilježja u Rakovom Potoku.

Poginuli na zvjerski način

Potom su sudionici komemoracije održali Mimohod istine od spomen-obilježja do kapelice Male Gospe u Kusonjama gdje su također položeni vijenci i održana prigodna obraćanja. U ime branitelja okupljenima su se obratili predsjednik kluba veterana A satnije Tomislav Jurković, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, izaslanik premijera i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Sabora Miro Totgergeli i izaslanik Predsjednice RH Ante Deur.

branitelji Slavonski Brod Obilježen Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti Čitanjem imena poginulih branitelja prisjetili se onih koji su doprinijeli hrvatskoj slobodi

– U povijesti je bilo mnogo ratova, ali naš rat nije kao svaki drugi, naš je Domovinski rat. To je bila bitka za opstojnost ne države nego naroda koji tu živi. Taj je rat ključan da danas stojimo ovdje. U tim trenucima Domovinskog rata iskazala se hrabrost hrvatskog čovjeka. Kad se toga prisjetimo, sjetimo se i žrtava, njih 23 koji su ovdje poginuli. Domovinski rat još nije opisan kako treba. To je bio rat za opstojnost. Tih 20 poginulih iz prve A satnije poginulo je na zvjerski način, a trojica nakon njih na podmukao način. To su zločini koji nisu riješeni, a pravda nije zadovoljena. Ratni zločini ne zastarijevaju i danas treba naći načina kako dati pravdu obiteljima koje su s nama – izjavio je župan Bajs naglasivši kako još uvijek ima vremena da to bude riješeno.

Od Dubrovnika do Slavonije

U Domovinskom ratu jedna trećina županije bila je pod okupacijom, ali taj je dio Hrvatske prvi oslobođen. Vojnici su ratovali su od Dubrovnika do Slavonije i naravno, u Pakracu i Lipiku. – Ipak, trebamo gledati u budućnost, kako stvoriti Hrvatsku kakva je dostojna hrvatskog čovjeka, ali ne smijemo zaboraviti prošlost.

Posebno mi je drago da su s nama naši učenici. Oni moraju znati što se ovdje događalo i taj trenutak u povijesti moramo zapamtiti – naglasio je župan Bajs.

Sastanak o gospodarenju otpadom Gospodarenje otpadom u BBŽ Bajs: Daleko smo od 50% razvrstanog otpada, ali to ćemo promijeniti Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs Intervju sa županom Bajs: Naše potpore iznose četvrtinu liječničke plaće