Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska 7548 pregleda
Omča i teret gradskom proračunu

Bazeni umjesto ponosa postali glavni problem i tema izbora

Aquapark, Daruvar
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Nabacivanje idejama za spas bazena okupilo je zaposlenike toplica kojima bi se bazeni mogli pripojiti i tako i od njih stvoriti gubitaša

Ono što je trebao postati glavni turistički adut Daruvara danas je glavna omča i teret gradskom proračunu – termalni vodeni park naprosto je gubitaš, a tko ima ideju uspješno riješiti taj problem, dominantna je tema izborne kampanje u tom gradu.

Vodeni kompleks, umjesto ponosa, postao je problem, a najave o njegovu spajanju Daruvarskim toplicama na noge su dignule zaposlenike tog uspješnog i profitabilnog lječilišta.

Nesuglasice SDP-a i HDZ-a

Ideja o formiranju zajedničke tvrtke koja bi se potom javljala na fondove EU dolazi od Vedrana Babića, SDP-ova kandidata za gradonačelnika koji se za prvu fotelju Daruvara bori u drugom krugu s HDZ-ovim Damirom Lneničekom. – Vodeni park sam za sebe ograničena je priča, ti bazeni jesu teret, stvaraju gubitak, a i njih i toplice sagradili su građani Daruvara. Treba se napraviti proširena turistička priča, a onaj tko kaže da će naći investitora za vodeni park je u iluziji, kao i kad govore o spajanju, samo šire političku paniku – komentirao je Babić.

Strani investitori rješenje su kojim mu oponira HDZ, štoviše ravnatelj Daruvarskih toplica Marcel Medak kaže nam da već ima potencijalnog investitora iz Hong Konga za vodeni park.

– Spajanje bi našu ustanovu upropastilo, ne može se problem bazena riješiti prebacivanjem tog problema nekom drugom. Oni su najveće opterećenje gradskog proračuna i interes su već pokazali investitori iz Hong Konga koji ulažu i u Krapinske toplice – govori Medak, inače kandidat za zamjenika HDZ-ova kandidata za gradonačelnika. Iznad svih tih ideja i oponiranja, da tako kažemo, stoji Županija i župan Damir Bajs koji potvrđuje veliki problem koji daruvarski bazeni stvaraju, ali i ističe kako je Grad Daruvar njihov vlasnik. Stoga će, kaže, o Gradu Daruvaru ovisiti na koji će način riješiti taj problem, a Županija za pronalazak najboljeg rješenja poziva na razgovor i za stol.

Sastanak zaposlenika toplica

– Treba sjesti i razgovarati poslije izbora. Kada govorimo o termalnom vodenom parku, to je projekt koji nikad nije dovršen do kraja. Trebao se napraviti i hotel i olimpijski bazen – kaže župan Bajs.

Cijelo to “nabacivanje” idejama i planovima za ovog gubitaša prate i promatraju posebice zaposlenici Daruvarskih toplica. Njih je oko 240 te su se jučer okupili radi ove teme na hitnom sastanku. Problem broj jedan koji ih muči jest da će eventualno spajanje toplicama odvesti u minus i to lječilište.

– Taj je vodeni park sagrađen kreditom od 40 milijuna kuna, Grad to ne može sam financirati, a mi smo jedne od najuspješnijih toplica. No, ako nam pripoje takav dug, napravit će zapravo dva gubitaša u Daruvaru. Organizirali smo sastanak da svi zaposlenici budu obaviješteni o opcijama o kojima se govori i naravno da nitko nije miran ako se priča da će nam pripojiti gubitaša – kaže Anto Martić, predsjednik Radničkog vijeća Daruvarskih toplica dodajući da mogući štrajk još nije tema među zaposlenicima.