Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
U Belišću svečano obilježen Svjetski dan romskog jezika

Belišće poslalo poruke ljubavi i poštovanja prema romskoj manjini

Foto: Grad Belišće
Svjetski dan romskog jezika svečano je obilježen u Centru za kulturu Sigmund Romberg u Belišću uz visoke uzvanike

Svjetski dan romskog jezika svečano je obilježen u Belišću. Gradonačelnik Dinko Burić i suradnici i ove su godine bili domaćini obilježavanju jednog od triju najvažnijih praznika Roma – uz Svjetski dan romskog jezika, to su još Svjetski dan Roma i Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta.

SIGURNOST U PROMETU Dijelili svjetla za bicikle, kabanice...

Mijenjanje percepcije

U Centru za kulturu Sigmund Romberg ugostili su, uz sugrađane romske nacionalne manjine, saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alena Tahirija, predsjednicu Saveza Roma RH "Kali Sara" Suzanu Krčmar, predstavnike Vijeća romske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije.

– U ovim izazovnim vremenima drago mi je što smo imali motiv, snagu i volju obilježiti ovako važan datum, Svjetski dan romskog jezika. Iz našega malog grada želimo na ovaj način ponovno poslati poruke dobra, ljubavi i poštovanja prema svim pripadnicima romske nacionalne manjine, ali i prema svim pripadnicima nacionalnih manjina na području grada Belišća. To je ono čime se mi uvijek posebno ponosimo – u našem malom gradu žive pripadnici 22 nacionalne zajednice – istaknuo je gradonačelnik Dinko Burić, ističući izvanrednu suradnju s romskom zajednicom i predstavnicima Roma.

MEĐUNARODNI DAN STARIJIH Najavljena tri projekta za starije u gradu Belišću

Ovogodišnji program Svjetskog dana romskog jezika, koji se u Hrvatskoj obilježava unatrag 12 godina, bio je povezan uz 1. Dane romske kulture u Osječko-baranjskoj županiji, i to na inicijativu županijskog Vijeća romske nacionalne manjine.

– Unatoč pandemiji koronavirusa, sretan sam što ne prekidamo tradiciju obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika, a to za romsku zajednicu jako puno znači. Sretan sam i što su jedinice lokalne samouprave počele raditi ono što smo stavili kao jedan od svojih prioriteta – mijenjanje percepcije prema Romima. Sama skulptura, pero i kotač, opisuju naša nastojanja. S jedne strane tu je obrazovanje Roma, a s druge čuvanje romskog jezika – rekao je saborski zastupnik Kajtazi. Upravo je on objavio i prvi Romsko–hrvatski i hrvatsko–romski rječnik.

DANI POLICIJE Grad donirao televizor PP-u Belišće

Temeljna odrednica kulture

Obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika 5. studenog u Belišću postala je tradicija kojom taj grad želi poslati poruku važnosti promicanja i afirmacije romskog jezika kao temeljne odrednice kulture i identiteta svojih sugrađana romske nacionalne manjine. Prigodni program u belišćanskom Centru za kulturu nastavljen je projekcijom kratkog filma o Romima s područja Belišća, a uslijedio je glazbeni dio.