Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Županija osigurala niz mjera za uspješan početak školske godine

Besplatni udžbenici i radne bilježnice za sve osnovnoškolce

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Krajem prošle godine donesen je zakon prema kojem se sredstva za nabavu udžbenika za osnovnoškolce osiguravaju u državnom proračunu, a Županija je odlučila od rujna osigurati novac za nastavna sredstva kao što su radne bilježnice

I ove će školske godine sve učenike osnovnih škola na području Zagrebačke županije u školskim klupama dočekati besplatni udžbenici koje financira država i besplatne radne bilježnice za koje je Zagrebačka županija osigurala 7,5 milijuna kuna. Svoj financijski doprinos dali su i gradovi i općine. S obzirom na to da je krajem prošle godine donesen zakon kojim je definirano da se sredstva za nabavu udžbenika za učenike osnovnih škola osiguravaju u državnom proračunu, Županija je odlučila od ove školske godine osigurati novac za dopunska nastavna sredstva kao što su radne bilježnice, atlasi i slično.

Za lakšu provedbu programa “Zaželi” Donacijom automobila podupiremo ovaj projekt

I nova sportska dvorana

– Kad je školstvo u pitanju, Zagrebačka županija davno si je zacrtala cilj i ponosan sam da iz godine u godinu u prosvjeti povećavamo standarde – ponajprije u kapitalnoj izgradnji, ali i u projektima poput besplatnih nastavnih sredstava ili pametnih ploča koje će dobiti svaka naša škola – kazao je župan Stjepan Kožić.

Ove se godine na području županije radilo i na školskoj infrastrukturi pa su tako provedeni radovi ukupne vrijednosti 13,9 milijuna kuna na 17 škola kojima je osnivač Zagrebačka županija.

– Sportska dvorana Osnovne škole Posavski Bregi u Ivanić-Gradu je gotova, a svečano otvorenje zakazano je za 20. rujna – objasnio je Kožić.

Zagrebačka županija po prihodima poduzetnika druga u Hrvatskoj Na jesen kreće gradnja tvornice u kojoj će se proizvoditi dijelovi za Airbus i Boeing

Riječ je o investiciji vrijednoj više od 16 milijuna kuna za koju su sredstva u jednakom omjeru od 50 posto osigurali Zagrebačka županija i Grad Ivanić-Grad. A uskoro počinju radovi i na energetskoj obnovi četiri škole, i to srednjih škola u Vrbovcu i Velikoj Gorici te OŠ Stjepan Basariček kao i Područnoj školi Rakov Potok.

– Riječ je o investicijama ukupne vrijednosti 62,2 milijuna kuna pri čemu je iz europskih fondova osigurano 27,1 milijun kuna, dok je Zagrebačka županija osigurala 35,1 milijun kuna – objasnio je župan Kožić.

Trenutačno se izrađuje i projektna dokumentacija za energetsku obnovu pet osnovnih i srednjih škola na području Zagrebačke županije kojima je energetska obnova najpotrebnija. Za izradu projektne dokumentacije osigurano je 566.500 kuna.

Zagrebačka županija 8. kolovoza objavila je javni poziv za zapošljavanje 138 pomoćnika u nastavi za 155 učenika s teškoćama u 35 osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Županija.

Projekt vrijedan 123 milijuna kuna Gradit će se biciklistička staza duga 121 kilometar

40 posto za obrazovanje

– Postupak selekcije je gotov, a slijedi edukacija pomoćnika – objasnila je pročelnica za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirela Katalenac nadodavši da županija trenutačno ima suglasnost resornog ministarstva za 122 učenika, a vjerujem da će s početkom školske godine dobiti suglasnost i za preostale.

Inače, Zagrebačka županija gotovo 40 posto ukupnog izvornog proračuna već 15-ak godina usmjerava na Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu.