Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Zagrebačka županija po prihodima poduzetnika druga u Hrvatskoj

Na jesen kreće gradnja tvornice u kojoj će se proizvoditi dijelovi za Airbus i Boeing

Foto: Zagrebačka županija
Među 20 najboljih na razini Hrvatske prema ukupnom prihodu i neto dobiti poduzetnika s područja Zagrebačke županije nalaze se gradovi Velika Gorica, Samobor i Sveta Nedelja te općina Stupnik

Prema najnovijoj analizi Financijske agencije (Fina) Zagrebačka županija je prema ukupnim prihodima poduzetnika u 2018. godini zauzela visoko drugo mjesto, odmah iza Grada Zagreba.

Javni poziv Milijun kuna za nove katastarske izmjere

Raste broj zaposlenih

– Još 2001. krenuli smo s intenzivnom gradnjom i opremanjem naših poduzetničkih zona. Danas, gotovo 20 godina poslije, pokazuje se da je ova naša mjera bila itekako ispravna što potvrđuju i posljednji rezultati Fine prema kojima se Zagrebačka županija zahvaljujući ostvarenim prihodima poduzetnika, koji uglavnom posluju u zonama, nalazi odmah iza Zagreba. Dodatno ohrabruje to što broj investicija i dalje raste, a već na jesen u poduzetničkoj zoni u Jakovlju kreće gradnja tvornice u kojoj će se proizvoditi dijelovi za Airbus i Boeing, a očekuje se i otvaranje 600 novih radnih mjesta. Vjerujemo da će prihodi poduzetnika i dalje rasti – kazao je zagrebački župan Stjepan Kožić.

Novi rok Dulje prijave na edukaciju o turizmu

U Zagrebačkoj županiji je u 2018. godini, prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, poslovalo 8589 poduzetnika s 60.182 radnika, što je u odnosu na prethodnu godinu rast broja zaposlenih za 6,3 posto. Ostvaren je ukupan prihod u iznosu od 54 milijarde kuna, što je 10,6 posto više u odnosu na prihod iz 2017. godine. Prosječna mjesečna neto plaća iznosila je 5646 kuna odnosno 4,2 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

U odnosu na poduzetnike u drugim županijama, prema ostvarenom ukupnom prihodu poduzetnici Zagrebačke županije na drugom su mjestu, dok su na trećem mjestu prema produktivnosti rada mjerenom neto dobiti po zaposlenom i prema produktivnosti rada mjerenom ukupnim prihodom po zaposlenom.

Prema broju zaposlenih Zagrebačka županija je na četvrtom mjestu, a prema broju poduzetnika na petom mjestu u zemlji.

Najveći izvoznik iz Velike Gorice

Najveće prihode i dobit među poduzetnicima sa sjedištem u Zagrebačkoj županiji ostvario je Lidl Hrvatska d.o.o. k.d. iz Velike Gorice, a isto je društvo imalo i najviše zaposlenih. Po visini ostvarenih prihoda izdvajaju se i PIK Vrbovec - Mesna industrija d.d. iz Vrbovca i Medical Intertrade d.o.o. iz Svete Nedelje. Najveći izvoznik je Hrvatska kontrola zračne plovidbe d.o.o., također iz Velike Gorice.

Promatrajući gradove i općine, među 20 najboljih na razini Hrvatske prema ukupnom prihodu i neto dobiti poduzetnika s područja Zagrebačke županije nalaze se gradovi Velika Gorica, Samobor i Sveta Nedelja te općina Stupnik.

Županija u sklopu projekta „Prsten potpore“ pomaže djeci u školi Traži se 138 pomoćnika u nastavi koji će raditi sa 155 učenika s teškoćama Projekt vrijedan 123 milijuna kuna Gradit će se biciklistička staza duga 121 kilometar