Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Projekt Podizanje kvalitete biciklističkih ruta Slavonije i Baranje

Biciklističke staze kao turistički brend

Foto: Osječko-baranjska županija
Cilj razvoja ovog turističkog proizvoda je produljenje boravka u destinaciji i povećanje potrošnje

Zadnjih godina cikloturizam bilježi ubrzani rast u mnogim zemljama u svijetu. Osječko-baranjska županija s gotovo 240 kilometara
biciklističkih staza spremno dočekuje taj turistički trend i sve više zaljubljenika u aktivan odmor koji ljepote ovog područja žele upoznati na dva kotača.

Privlače strane goste

Najvažnije biciklističke rute kroz Slavoniju i Baranju su dva Eurovelo pravca. Njihove rute Dunav, Drava i Panonski put mira privlače osobito inozemne goste kojima su, poglavito u Baranji, na raspolaganju i brojni smještajni kapaciteti koji nude posebne uvjete za bicikliste, a nose oznaku Bike&Bed.

– U nizu novosti u Osječko-baranjskoj županiji je i projekt "Podizanje kvalitete biciklističkih ruta Slavonije i Baranje", koji je odobren na natječaju Ministarstva turizma i sporta za razvoj cikloturizma na kontinentu. Projektne aktivnosti stvaranja prvih kružnih cikloturističkih staza osmislili su djelatnici Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport, Turističke zajednice i Športske zajednice OBŽ-a. Prva faza uključuje izradu prometnih elaborata za 300 kilometara kružnih cikloturističkih staza na turistički najatraktivnijim ruralnim prostorima, s naglaskom na prostor Baranje, Đakovštine, Krndije (Našica), Dunava i Drave – navode u Županiji.

Kružne staze obuhvatit će glavne turističke atrakcije Osječko-baranjske županije: Park prirode Kopački rit, Prekogranični rezervat biosfere Dunav-Drava-Mura, četiri vinogorja (Baranja, Đakovo, Feričanci, Erdut), brda i podbrđa (Bansko brdo, Krndija, Dalj planina), slavonske i baranjske dvorce, atraktivna jezera i riječne rukavce (Borovik, Stara Drava, Stari Dunav), gradove Osijek, Našice i Đakovo, etnoselo Karanac, najpoznatije sakralne objekte, muzeje, spomenike i etnokuće, restorane, vinarije i smještajne objekte.

Cilj duži boravak

– Cilj razvoja ovog turističkog proizvoda je produljenje boravka u destinaciji i povećanje turističke potrošnje. Trenutačno posjetitelji koji noće u ruralnom smještaju nemaju mogućnost korištenja kružnih cikloturističkih staza koje su prilagođene različitim zahtjevima korisnika, a postoji velika potražnja za takvim oblikom upoznavanja prirodne i kulturne baštine krajnjeg istoka Hrvatske – ističe Tatjana Roth, pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Osječko-baranjske županije.

Dodaje da se paralelno s razvojem cikloturizma planira i stvaranje prvih turističkih pješačkih putova.