Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Dino Tomić preselio se kao 14-godišnjak s obitelji u Norvešku

Bjelovarac s norveškom adresom naslikao portrete kraljevske obitelji

Dino Tomić
Foto: Dino Tomić
Svi projekti rezultat su rada i neprekidne želje za napredovanjem pa ovog mladog umjetnika nećemo zateći kako sjedi i ispija kavicu

Dino Tomić, Norvežanin iz Bjelovara, svojim neobičnim umjetničkim radovima već godinama privlači pozornost, a njegov rad na društvenim mrežama prati pola milijuna ljudi. Umjetnička priča mladog slikara seže u 2002. godinu, kada se kao 14-godišnjak s roditeljima, bratom i sestrom odselio u Norvešku. Iako mu je selidba teško pala, ispostavilo se kako je upravo taj korak bio ključan u njegovu daljnjem slikarskom razvoju. Naime, norveške osnovne škole imaju tendenciju djecu usmjeravati k višem obrazovanju koje će biti usko vezano uz ono za što je dijete talentirano.

Bjelovarsko-bilogorska županija Županija osigurala potpore za gospodarstvenike, poduzetnike i obrtnike 'Svaka kuna koju dobijemo dobro dođe i olakšava posao'

Svaki dan jedna slika

Naravno, Dino je završio likovnu školu, ali to je bio tek početak. Naime, sa samo šesnaest godina odlučio je da će ubuduće svaki dan naslikati minimalno jednu sliku.

– Talent mora postojati, naravno, ali ako se on ne razvije radom, ako ne napredujete iz dana u dan, ne možete uspjeti. Moj je cilj svaki dan naslikati barem jednu sliku i objaviti je na društvenim mrežama, ne samo da je drugi vide, nego kako bih i ja pratio svoj napredak – objašnjava Dino. Danas njegov profil na jednoj od društvenih mreža sadrži više od 1500 slika te je privukao pola milijuna pratitelja. S vremenom je u svoj likovni izražaj uveo i mnoge novitete, poput slikanja barutom, solju, ali i tetoviranja. Jedan od posljednjih njegovih velikih projekata, a kojim se može pohvaliti mali broj ljudi u svijetu, suradnja je s Ubisoftom, izdavačkom kućom za računalne i videoigre sa sjedištem u Montreuilu u Francuskoj.

Suradnja s Netflixom

– Povodom obilježavanja desete godišnjice poznate Ubisoftove igrice Assassins Creed kuhinjskom sam solju na crnom tepihu naslikao sliku veličine 8x8. Na to sam konkretno potrošio mjesec dana, a gotovo dva tjedna smišljao sam kako ću to izvesti. Za mene je to bila jedinstvena prilika jer sam odrastao igrajući tu igricu i bio sam počašćen što su mi ukazali povjerenje – prisjetio se Dino ovog velikog projekta koji je, ispostavilo se, bio jedan u nizu. Naime, prije nekoliko godina upravo je on angažiran za izradu portreta članova norveške kraljevske obitelji koji su danas izvješeni u kraljevskoj palači.

– Za taj projekt volim reći da je bio jedan od mojih manjih projekata, ali svakako je bio poseban i izazovan. Poslije su uslijedili i neki puno važniji – kazao je Dino. Smatra da su svi ovi projekti rezultat njegova požrtvovnog rada i neprekidne želje za napredovanjem te kaže da ga nećemo zateći kako sjedi i ispija kavicu. – Primjerice, volim putovati, ali ne volim gubiti vrijeme na put, jer za to vrijeme sam mogao slikati – samokritičan je Dino. Sebe ne može niti zamisliti u kafiću kako ispija kavu ili besposličari. Radna etika na kojoj mu mnogi mogu pozavidjeti njemu je donijela velike mogućnosti, a njih će u skoroj budućnosti biti još. Iako je pod strogim ugovorom, otkrio nam je da priprema izradu nekoliko slika za jednu od najgledanijih serija Netflixa, a više o tome znat će se u listopadu. Dino je u Norveškoj kupio kuću od gotovo 500 kvadratnih metara čije prostorije uglavnom koristi kao atelje. Rodni Bjelovar često posjećuje pa je tako prošlo ljeto i svoju djevojku upoznao s Bilogorom koja će im uvijek ostati u lijepom sjećanju i rado će se vraćati.

Željeznička stanica u Daruvaru Porast od 15 posto Subvencije pomogle, vlakovima se vozi sve više putnika