Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Županija osigurala potpore za gospodarstvenike, poduzetnike i obrtnike

'Svaka kuna koju dobijemo dobro dođe i olakšava posao'

Bjelovarsko-bilogorska županija
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Ovim potpisivanjem ugovora županijske potpore ostvarilo je sedam gospodarstvenika i obrtnika u iznosu od 41.000 kuna

Bjelovarski gospodarstvenici ove će godine poslovati uz pomoć raznih mjera za koje je Bjelovarsko-bilogorska županija izdvojila dva milijuna kuna. Jedan od poduzetnika je i Tomislav Rajn čiji je novootvoreni obrt za klesarstvo Graniti Rajn dobio 10.000 kuna. Naime, jedna od mjera jest i sufinanciranje otvaranja novog obrta za što se sukladno županijskom Javnom pozivu odobrava 10.000 kuna. Obrt se bavi rezanjem, oblikovanjem i obradom kamena, a zapošljava jednu osobu.

– Što se tiče ove potpore, mogu se zahvaliti i županiji i županu Damiru Bajsu zato što su mi omogućili tu novčanu pomoć, jer svaka kuna koja se dobije uvelike olakšava poslovanje i tržišnu utakmicu. U ovom slučaju kod mene će koristiti kao pomoć doprinosa. Što se tiče svih tih potpora male vrijednosti, to je jako lijepo da danas o meni obrtniku, ali i drugim poduzetnicima i gospodarstvenicima netko brine – naglasio je Tomislav Rajn.

Željeznička stanica u Daruvaru Porast od 15 posto Subvencije pomogle, vlakovima se vozi sve više putnika

Pomoć u otvaranju biznisa

Uz Tomislava svoju priliku za korištenje mjera pronašli su i već uhodani gospodarstvenici poput tvrtke Hittner, Galika, MB Natural, KB Color, Zeppelin Craft Brewery i Tiskara Horvat. Tiskara je iskoristila potporu za sufinanciranje uvođenja sustava kvalitete IOS 9001:2015, a tvrtka se bavi izdavačkom i tiskarskom djelatnošću. Zapošljava šest osoba dok je iznos potpore koju su dobili od županije je 3136,5 kuna, odnosno 50 posto investicije.

– Prijavili smo se za potporu sustava kvalitete jer smo se dugi niz godina vodili kvalitetom, a s obzirom na to da se tržište širi, željeli smo i papirnato dokazati svoju kvalitetu tim certifikatom. Željela bih se zahvaliti županiji i županu Bajsu na dodijeljenoj potpori – istaknula je vlasnica tvrtke Tiskara Horvat Ana Zlomislić.

Na ovaj je način bjelovarsko-bilogorski župan zapravo nastavio s potpisivanjem ugovora vezanih uz ovogodišnje županijske potpore vrijedne više od 2 milijuna kuna za naše gospodarstvenike, poduzetnike i obrtnike, a ovoga puta one su temeljene na četiri županijske mjere i to onu za sufinanciranje dokumentacije za prijavu gospodarstvenika na fondove EU i nacionalne izvore, sufinanciranje uvođenja sustava kvalitete, sufinanciranje nastupa na sajmovima i sufinanciranje otvaranja novih tradicijskih obrta. Ovim mjerama BBŽ želi pomoći svojim gospodarstvenicima, poduzetnicima i obrtnicima da lakše podnesu troškove pripreme potrebne dokumentacije za nacionalne ili pak europske fondove, ali i da im pomogne u poslovanju bilo da se radi o otvaranju obrta ili pak uvođenju sustava kvalitete, ali i prezentacije njihovih proizvoda na raznim sajmovima.

Prvi ugovor potpisan je prije nešto više od mjesec dana, a ovim potpisivanjem ugovora županijske potpore ostvarilo je sedam gospodarstvenika i obrtnika u iznosu od 41.000 kuna.

Najveći porast BDP-a

– Kad govorimo o našoj županiji naznačit ću da je BBŽ 2014. i 2015. zapravo imala najveći porast BDP-a gotovo u čitavoj Hrvatskoj, da budem precizniji 7,5% porasta. To znači da imamo i značajan set investicija, ali i da se u našem gospodarstvu nakon tri godine dešava ono što moramo podcrtati, a to je ne samo smanjenje broja nezaposlenih koja je rekordna u Hrvatskoj, nego i porast broja zaposlenih i u gospodarstvu i u obrtu. Da bismo to poduprli, Županija je u suradnji s obje komore, Gospodarskom i Obrtničkom, načinila set mjera za ovu godinu u vidu potpora vrijednih više od dva milijuna kuna za obrtnike i gospodarstvenike a koje idu za njihove prijave na fondove EU. Veseli me povećan interes za mjerama i vjerujem da ćemo uspjeti u naumu da smanjimo rizik našim obrtnicima i poduzetnicima kod prijave na fondove EU – istaknuo je župan Bajs.

Rezultat radova bit će manji računi za režije i ugodniji prostori za smještaj mališana Počela energetska obnova vrtića u Čazmi U Pčelicu stižu novi stropovi i rasvjeta, obnovit će se podovi