Izbornik
Naslovnica Županije
Poduzetničke zone, vrtići, turistička infrastruktura i brojni drugi projekti

Blaženko Boban: "Tamo gdje se grade vrtići bit će i života"

Program je trogodišnji, no plan nam je da se i nakon toga nastavi te da briga za afirmaciju Dalmatinske zagore ostane trajna – istaknuo je ministar Erlić
1/5
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić u Imotskom dodijelio 51 ugovor u vrijednosti od 12,83 milijuna eura za Dalmatinsku zagoru, od čega gotovo 10 milijuna eura za projekte Splitsko-dalmatinske županije

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić u Imotskom je dodijelio ugovore lokalnim zajednicama Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije. Riječ je o 51 ugovoru korisnicima u Dalmatinskoj zagori u ukupnoj vrijednosti od 12,83 milijuna eura, od čega projektima iz Splitsko-dalmatinske županije ide gotovo 10 milijuna eura. Radi se o bespovratnim sredstvima koja se dodjeljuju na temelju Programa gospodarske i društvene revitalizacije Dalmatinske zagore, Programa održivog razvoja lokalne zajednice, programa podrške brdsko-planinskim područjima te Javnog poziva za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini u 2023. godini.

Kvalitetna priprema
Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban zahvalio je predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću, resornom ministarstvu i ministru Šimi Erliću što su ostvarili obećanje koje je prije više od godinu dana premijer Plenković dao stanovnicima Imotske krajine i tada okupljenim čelnicima iz Grada Imotskog i imotskih općina.

– Danas sam iznimno sretan. Tamo gdje se grade vrtići i čuje se vriska djece, tamo ima i bit će života. Zato ovu današnju svečanost dodjele ugovora lokalnim čelnicima vidim kao poruku nade ovom prelijepom kraju koji uistinu zaslužuje našu potporu, sa svih razina vlasti. Županija već dulje programima Tu je tvoj dom i Županija za tebe potiče ostanak mladih obitelji i povratak onih kojima život u velikim sredinama postaje sve teži – kazao je u pozdravnoj riječi župan Boban.

– Gotovo 10 milijuna eura za projekte lokalnih zajednica samo na području naše županije potvrda su riječi predsjednika Vlade da nijedna lokalna zajednica koja kvalitetno pripremi projektnu dokumentaciju neće ostati bez sredstava iz ovoga Programa. Ne trebam ni govoriti što će mladim obiteljima značiti izgradnja devet dječjih vrtića. Hvala još jednom ministru i resornom ministarstvu, Vladi RH kao i svim čelnicima lokalne samouprave koji su pripremili kvalitetne projekte. Neka samo tako nastave – zaključio je župan.

Ministar Šime Erlić naglasio je kako su prvi put dodijelili ugovore iz Programa gospodarske i društvene revitalizacije Dalmatinske zagore.

– Riječ je o novom programu koji je dio programa Vlade, a premijer Andrej Plenković najavio ga je točno prije godinu dana upravo ovdje u Imotskom. Mi smo ga u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije oformili zajedno s načelnicima i gradonačelnicima, a temelji se na dva smjera djelovanja – demografskoj revitalizaciji te gospodarskom rastu i razvoju. Današnjim ugovorima sagradit će se 8 poduzetničkih zona, devet vrtića, turistička infrastruktura i realizirati brojni drugi projekti koji će u desetljeću pred nama s jedne strane pokrenuti poduzetničke aktivnosti, a s druge preokrenuti dosadašnje negativne demografske trendove. Dalmatinska zagora ima velike potencijale i sada smo ih prvi put posebnim financijskim programom, namijenjenim isključivo korisnicima s ovog područja, identificirali i stavili u fokus djelovanja s nacionalne razine. Program je trogodišnji, no plan nam je da se i nakon toga nastavi te da briga za afirmaciju Dalmatinske zagore ostane trajna – istaknuo je ministar Erlić koji je uz ugovore lokalnim zajednicama županu predao ugovore vrijedne 110 tisuća eura za školu u Sinju i školsko igralište u Lovreću.

Jednak razvoj krajeva
Na koncu je gradonačelnik Imotskog i zastupnik u Hrvatskom Saboru Ivan Budalić zahvalio Vladi RH, ministru Erliću i njegovim suradnicima te županiji što su pokazali dosljednost u ispunjavanju vlastitih obećanja i što se neće stati na ovome.

– Želimo jednak razvoj svih krajeva Republike Hrvatske te smo po primjeru Projekta Slavonija i Programa za otoke i Sjever Hrvatske tražili sličan model za imotsku krajinu i dalmatinsku Zagoru. Zahvaljujem i svojim suradnicima koji su kvalitetno pripremili projekte i mogu samo kazati da će ih biti još, jer ovo nije kraj nego tek početak jedne lijepe priče – kazao je Ivan Budalić. Imotski je dobio 700.000 eura za rekonstrukciju i opremanje tržnice te 35.000 eura za modernizaciju javne rasvjete.

Obavljena je većina radova u školama u Goričanu, Palinovcu i Sivici te rekonstrukcija prostora u OŠ Gornji Mihaljevec Radovi u međimurskim školama - podiže kvaliteta obrazovanja Saniraju se i obnavljaju škole oštećene u potresu ENERGETSKA UČINKOVITOST Sanirat će se strop, krov i negrijani tavan, zamijeniti stolarija, sustav grijanja prijeći će iz plinskog na sustav primjene dizalice topline s ventilokonvektorima Novac povučen iz Mehanizma za oporavak i otpornost Za obnovu Samoborskog muzeja oko 800.000 eura Naši sustavi navodnjavanja, na kojima iz godine u godinu imamo sve više korisnika, za koje smo u stopostotnom iznosu dobili europska sredstva, već pridonose većim prinosima naših poljoprivrednika Sigurnost i uvjeti za bavljenje poljoprivredom Oko 3000 hektara se navodnjava. To ostaje budućim naraštajima