Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Župan nagradio mlade programere

Boban: Učenici koji su prošli EDIT već su vrhunski stručnjaci

Župan Blaženko Boban nagrade je podijelio učenicima koji su napravili najbolje web stranice u sklopu programa EDIT
1/11
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Jedan od pobjedničkih projekata je i stranica na kojoj će se moći vidjeti vidi kako pojedine plaže izgledaju, ima li slobodnog mjesta...

– Gledajući prezentacije prvonagrađenih učenika osnovnih i srednjih škola koji su bili uključeni u program EDIT Splitsko-dalmatinske županije, pomislili biste da su te aplikacije napravili vrhunski stručnjaci. Aplikacije i dizajn stranica fokusirani su na županiju, a kad je županija u pitanju, kao atrakcija ili aplikacija, meni odmah srce zaigra. Zbog toga sam sretan i ponosan na 480 mladih ljudi koji su prošli kroz EDIT program ICT SDŽ-a. Učenici koji su osvojili nagrade zaista su vrhunski stručnjaci i jako dobro će se uklopiti u tržište rada kojem nedostaje oko tisuću i pol programera i vrlo su traženi – rekao je Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan prilikom dodjele nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola s područja Splitsko-dalmatinske županije koji su napravili najbolje web stranice sudjelujući u projektu Edit.

Traženi na tržištu rada

– Već iduće školske godine nastavljamo s ovim programom. Cilj nam je doći do 1000 djece s područja cijele Splitsko-dalmatinske županije koje ćemo informatički educirati. Nažalost, otoci ove godine nisu bili u programu zbog nedostatka tehničkih uvjeta, ali već od rujna i oni će biti uključeni. Nadam se da ćemo vrlo brzo postići da naša ICT županija bude prva u Hrvatskoj i da ćemo pomoću EDIT programa popuniti tržište rada na kojemu nedostaje programera – rekao je Boban.

Projekt u cijelosti financira Županija.

Blaženko Boban potpisan sporazum Na akumulacijskom jezeru Ričice sanacija brane

– Nije bilo teško, radili smo samostalno, a mentori su nam pomagali ako bi nešto zapelo. Imali smo mogućnost pristupiti jednom drugom obliku informatike koji nije toliko zastupljen u našoj nastavi i mislim da će nam to biti vrlo korisno – kazala je Kristina Mustapić iz splitskog MIOC-a, čija stranica o poznatim osobama dijeli prvo mjesto s drugim timom iz iste škole koji se bavi temom županijskih plaža.

– Cilj nam je bio što bolja sistematizacija plaža zato što smatramo da je to najneistraženiji dio naše županije, a iznimno je važan za razvoj turizma. Stranica je dio budućeg projekta koji će omogućiti korisnicima da vide kako pojedine plaže izgledaju, kolika je gdje temperatura, koliko je slobodnog mjesta, moći će se plaćati ležaljke ako ih ima. Planirali smo pokrenuti taj projekt, a program EDIT nam se učinio kao odlična prilika – kaže Antonio Nikolić, koji je prošle godine odnio i titulu svjetskog prvaka u robotici u Japanu.

Vrijedne nagrade

U kategoriji srednjih škola drugo su mjesto zauzeli učenici SŠ “Braća Radić” iz Kaštela, a treće učenici gimnazije Dr. Mate Ujevića iz Imotskoga.
U kategoriji osnovnih škola prvo su mjesto zauzeli učenici OŠ Stjepana Radića iz Imotskoga, drugo OŠ Majstora Radovana iz Trogira, a treće mjesto dijele OŠ “Žnjan-Pazdigrad” Split i OŠ “Split 3”. Učenici i njihovi mentori nagrađeni su tabletima, bluetooth slušalicama, punjačima za mobitel ili laptopima.

20. obljetnica Županijskih uprava za ceste Split Obilježeno 20 godina djelovanja Županijskih uprava za ceste Škorić: Najučinkovitije upravljamo cestama, na 100 km imamo jednog zaposlenog! Učenicima gimnazije Matija Mesić dodijeljene nagrade Najbolji od najboljih Borna osvajao medalje u Brazilu i na Tajlandu