Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
MEĐUNARODNA SURADNJA

Boban: Županija nastavlja suradnju s Državom Izrael

1/4
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Splitsko-dalmatinski župan primio veleposlanika Izraela G. Korena i dr. D. Primorca

Župan Blaženko Boban sa suradnicima primio je veleposlanika Države Izrael Garyja Korena i dr. Dragana Primorca. Razgovarali su o dosadašnjoj suradnji Splitsko-dalmatinske županije i Izraela te planovima. Župan Boban u kratkim je crtama predstavio županiju, najveću po površini i najljepšu u Hrvatskoj.

Centri izvrsnosti

– Na svakom koraku susrećemo se sa spomenicima iz bliže i dalje prošlosti, ali smo okrenuti budućnosti kroz brojne projekte demografske obnove i rada s mladima. Demografiju moraju pratiti nova radna mjesta. Zato stvaramo uvjete za nove investicije – kazao je Boban te istaknuo brojne mogućnosti suradnje u gospodarstvu, poglavito u poljoprivredi kao i unapređenju turizma još većim brojem dolazaka turista iz Izraela u Hrvatsku, i to u Splitsko-dalmatinsku županiju, i obratno.

– Radujem se što ćemo nastaviti suradnju koju smo uspostavili s vašim prethodnicima – rekao je župan, podsjećajući na prvi odlazak predstavnika Županije u Izrael kako bi se upoznali s načinom funkcioniranja izraelskih Centara izvrsnosti, prepoznatih kao najbolji u svijetu.

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

– Danas vam s ponosom možemo kazati da je više od tri tisuće učenika prošlo kroz županijske Centre izvrsnosti, da organiziramo, u široj regiji prepoznatu, ENTER konferenciju te u dogledno vrijeme pripremamo velik EU projekt, gradnju Kampa izvrsnosti, najvjerojatnije u Novim Selima, na širem području Omiša. Zato ćemo nastaviti suradnju s Državom Izrael na području znanosti, razvoju suvremenih tehnologija i sigurnosti. Naime, već smo počeli razgovore s izraelskim mjerodavnim ministarstvima o obuci pripadnika žurnih službi i vatrogasaca u našem budućem centru u Vučevici, a i vaš današnji posjet povezan je sa suradnjom na tom području, budući da s dr. Draganom Primorcem podržavate suradnju splitskog i izraelskih sveučilišta upravo u području sigurnosti uvođenjem novog interdisciplinarnog studija na splitskom Sveučilištu – rekao je župan.

Nove mogućnosti

Veleposlanik Države Izrael, Nj. Eksc. Gary Koren kazao je kako je već drugi put u Splitu te da je oduševljen viđenim pa želi posjetiti i ostale krajeve županije. Zahvalio je županu na prijmu i prof. dr. Draganu Primorcu na angažmanu oko ustroja novog interdisciplinarnog studija koji će ujedinjavati filozofski, politički, politološki i sigurnosno-tehnološki pristup.

– Hrvatska je odnedavno članica Schengena i kao takva ima vrlo dugu granicu s BiH, za što će svakako trebati ovakva specijalistička znanja iz područja zaštite nacionalne sigurnosti – naglasio je veleposlanik Koren te dodao brojne nove mogućnosti suradnje SDŽ i Države Izrael na području obnovljivih izvora, IT-a i, posebno, poljoprivrede.