Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Energetska obnova u Kutini

Bolji uvjeti za učenike kutinskih škola i mališane u dječjem vrtiću

1/2
Foto: Grad Kutina
Uloženo je 15 milijuna kuna, od kojih je pet iz gradskog proračuna

Završeni su radovi na energetskoj obnovi četiri kutinska školska objekta i vrtića “Neven” kojima će se ostvariti ušteda toplinske energije na godišnjoj razini od gotovo 50 posto. Projekt energetske obnove svih pet objekata završen je dva i pol mjeseca prije roka, a zbog dobre organizacije tijekom radova učenici se u nastavnoj godini nisu morali seliti u druge učionice i objekte.

Obnova vrtića Radost u Poreču Poreč 'Naš projekt moći će slijediti i ostali gradovi'

– Energetskom obnovom ovih ustanova dobili smo visoki standard boravka naše djece, učitelja i odgojitelja što je osnovni cilj ovog projekta uz energetsku uštedu od 25 - 30%, jer se u neke od tih zgrada nije ulagalo otkada su izgrađene – istaknuo je gradonačelnik Zlatko Babić prilikom obilaska objekata te poručio da je stvaranje uvjeta za kvalitetni odgoj i obrazovanje djece od izuzetne važnosti za napredak cijele zajednice.

Zgrade škola i vrtića uz gradonačelnika i ravnatelje obišli su pročelnik za društvene djelatnosti Željko Tomičić, pomoćnik pročelnika za razvoj i upravljanje projektima Mišel Novosel, viši savjetnik za infrastrukturne projekte i civilnu zaštitu Eldar Obralić, pročelnik za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Hrvoje Krmelić, direktor Razvojne agencije Mrav Tomislav Kojundžić te voditelj projekta Vlado Vujica.

Asistenti za osobe s invaliditetom Udruga OSI Kutina Ugovori za 12 osobnih asistenata

Dovršetkom projekata energetske obnove napravljena je toplinska zaštita vanjske ovojnice zgrade, zamjena vanjske stolarije, zamjena i modernizacija sustava rasvjete, ugradnja novog visokoučinkovitog sustava grijanja, zamjena postojećeg sustava pripreme potrošne tople vode PTV-a sustavom koji koristi obnovljive izvore energije OIE, dok je u Osnovnoj školi Banova Jaruga i OŠ Stjepana Kefelje ugrađena podizna stepenišna platforma kako bi se osobama s invaliditetom omogućio pristup svim prostorijama u školi.

Ukupna vrijednost energetske obnove iznosi 15 milijuna kuna od čega je 7 milijuna kuna sufinancirano bespovratnim sredstvima iz EU, 3 milijuna kuna je sufinancirano sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, dok je 5 milijuna kuna osigurano iz gradskog proračuna.

Krajem godine u gradskoj vijećnici uručeni su preostali ugovori o potporama Za poticanje gospodarstva i poduzetništva u 2018. više od 1,5 milijuna kuna Poduzetnicima rebalansom "dodano" još 300.000 kuna

Najveća ulaganja, 7,2 milijuna kuna, bila su u OŠ Stjepana Kefelje koja je bila najveći potrošač energenata i veliki teret na proračunu Grada, a nakon ove energetske obnove ušteđena sredstva moći će se kvalitetno preusmjeriti na opremanja škola novim nastavnim sredstvima u sklopu provedbe kurikularne reforme.

U OŠ Mate Lovraka, kulturno-povijesnom spomeniku, za 3,5 milijuna kuna energetski su prilagođene dvije zgrade, a u OŠ Banova Jaruga uloženo je 2 milijuna kuna.

Projektom energetske obnove dječjeg vrtića „Neven“ omogućuje se korištenje obnovljivih izvora energije. Tu su radovi koštali oko dva milijuna kuna. U tijeku su nove pripreme za projekt energetske obnove na Dječjem vrtiću „Maslačak“ i zgradi gradske uprave.

Vrijedna donacija školi Donacija za OŠ Zvonimira Franka Nova didatkička oprema za djecu s teškoćama u razvoju