Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Za poticanje gospodarstva i poduzetništva u 2018. više od 1,5 milijuna kuna

Poduzetnicima rebalansom "dodano" još 300.000 kuna

Krajem godine u gradskoj vijećnici uručeni su preostali ugovori o potporama
Foto: Grad Kutina
S 526.000 kuna Grad je lani subvencionirao kamate poduzetničkih kredita, a s time se nastavlja i u 2019.

Grad Kutina je tijekom protekle godine u okviru poticanja gospodarstva i poduzetništva dodijelio sveukupno 1.584.000 kuna bespovratnih sredstava od čega je za programe potpora za nabavku opreme, ulaganja u turističke programe i sufinanciranje zapošljavanja za 83 korisnika dodijeljeno 1,057.000,00 kuna, dok je za sufinanciranje kamata za poduzetničke kredite dodijeljeno 526 tisuća kuna.

Kutina Blagdanska Zimska čarolija Ledena staza oko fontane pun pogodak – klizalo više od 3000 građana

Planirano je bilo da se isplate bespovratne potpore za sve mjere za male poduzetnike u iznosu od 750.000 kn, no zbog povećanog interesa na zadnjem rebalansu lanjskog proračuna osigurana su dodatna sredstva od 300.000 kn.

Prijavom na natječaj proizvođači su prijavili svoje projekte te su im krajem godine i uručeni Ugovori prema odobrenim iznosima za potrebe njihovih projekata.

Velik broj pristiglih zahtjeva

– Veseli nas što smo dodatne zahtjeve obuhvatili našim gospodarstvenim mjerama unatoč ograničenim sredstvima u prvom dijelu proračuna koja smo već dodijelili, te smo morali pričekati rebalans proračuna kako bi odredili preostala sredstva. Svima koji ste dobili poticaje Grada Kutine želim puno uspjeha u vašim poduzetničkim aktivnostima u nadi da smo vam barem malo pomogli u nastojanjima da stvorite što bolje poslovanje na ovom tržištu rada koje je u današnje vrijeme vrlo složeno. Svjesni smo toga da to nije nešto značajno i presudno u vašem uspjehu u poduzetništvu, no mi vam nastojimo pomoći koliko god možemo u vašim gospodarskim aktivnostima – istaknuo je gradonačelnik Zlatko Babić prilikom uručenja ugovora o dodjeli sredstava.

Karlo Kabelka, član Odbora za gospodarstvo, naglasio je kako je velik broj zaprimljenih zahtjeva dobar pokazatelj da se gospodarstvo pomiče malim i sigurnim koracima prema naprijed i nabolje.

HGSS Kutina bit će na turističkim stazama HGSS Kutina dobio prostor - planiraju napraviti kartu Moslavačke gore

Za Program sufinanciranja novog zapošljavanja i samozapošljavanja, potpora za usavršavanje i/ili dodatno obrazovanje i sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi u 2018. godini na području Grada Kutine rebalansom proračuna osigurano je 136.250 kuna.

Isplata subvencije realizirala se za 11 zahtjeva od kojih je 10 osoba mlađih od 29 godina, čime im se subvencija uvećava za 50%.

Poticanje zapošljavanja

Cilj programa je poticanje novih zapošljavanja, te direktni utjecaj na razvoj poduzetništva i obrta, što ujedno obuhvaća povećanje broja zaposlenih na području Grada Kutine u poduzetništvu i obrtu, te u dijelu društvenih i uslužnih djelatnosti i zanimanja.

Također je cilj poticanje dodatnog usavršavanja i obrazovanja. Rebalansom proračuna osigurano je i 143.688 kuna za Program dodjele bespovratnih sredstava poduzetništvu i obrtništvu kao potpora za opremu, nove tehnologije i konkurentnost poduzetništva i obrta u 2018. na području Grada Kutine.

Isplata subvencije realizirala se za 18 zahtjeva od kojih su dvije osobe mlađe od 29 godina, čime im se subvencija uvećava za 50%. Preostala dva zahtjeva bila su za Program dodjele bespovratnih sredstava poduzetnicima i obrtnicima za ulaganje u turističke projekte na području Grada Kutine, a rebalansom proračuna osigurano je 11.074 kuna.

Vinari Sisak Potpore županije Za promidžbu poljoprivrednika i njihovih proizvoda 250.000 kuna