Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Završeni radovi na obnovi zgrade stare poliklinike i pedijatrije brodske bolnice

Bolnica oku ugodna i energetski učinkovitija, ušteda oko 650 tisuća kuna

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Zbog uštede na energiji bolnica će u budućnosti imati oslobođena sredstva koja će moći uložiti u novu tehnologiju i opremu, rekao je D. Mirković

Nakon nešto manje od godinu dana završeni su radovi na energetskoj obnovi zgrade stare poliklinike i pedijatrije slavonskobrodske Opće bolnice. Bolnička zgrada dobila je novo ruho, a ušteda energije bit će gotovo 68 posto. To je od velike važnosti uzme li se u obzir da je bolnica dosad na energente trošila milijun eura godišnje. Obnovljena bolnica u Slavonskom Brodu nije samo oku ugodnija, nego i energetski učinkovitija, pa će ubuduće astronomski visoki režijskitroškovi biti niži. Objekt je sada pristupačan i osobama s invaliditetom. Projekt vrijedan 16,2 milijuna kuna s oko 60 posto sredstava sufinanciran je iz EU fonda za regionalni razvoj.

GRAD ČAZMA Za rekonstrukciju Tomislavove 750.000 kn

– Sretni smo jer smo i u kriznim vremenima uspjeli odradi ti ovako velik posao, na zadovoljstvo svih korisnika. Dobili smo novu radnu atmosferu i energetski učinkovitu zgradu koja sada na krovu ima dvije fotonaponske elektrane. Ona je sada zeleni otok naše županije – rekao je ravnatelj bolnice dr. Josip Samardžić.

Brodsko-posavska županija sa sličnim projektima nastavlja i dalje, užurbano radeći na dokumentaciji kako bi bila spremna za novo programsko razdoblje 2021.– 2027. kada je u pitanju povlačenje europskih sredstava.

– Htio bih izraziti zadovoljstvo jer smo završili prvu zgradu koju smo prijavili na energetsku obnovu. Kao investitora nas unutar bolničke ograde čeka još pet objekata. Završetkom svih tih radova kompletna bolnica bit će energetski obnovljena i učinkovita. Na godišnjoj razini ostvarit će se ušteda od oko 650 tisuća kuna. Sve zgrade uštedjet će između 60 i 70 posto energije pa vjerujem da će bolnica u budućnosti imati oslobođena sredstva koja će moći uložiti u novu tehnologiju i opremu – pojasnio je zamjenik župana Damir Mirković.

Obnovljeno 90 posto ustanova u zdravstvu UZ POMOĆ EU NOVCA Obnovljeno 90 posto ustanova u zdravstvu

On je dodao da je nedavno ishođena građevinska dozvola za novu zgradu dnevne onkologije i mikrobiologije, koju će zajednički koristiti bolnica i Nastavni zavod za javno zdravstvo BPŽ-a. U tijeku je i izrada projektne dokumentacije za zgradu centralne i hitne interventne medicine.

Promjene su ponajviše osjetili najmlađi pacijenti, jer je veliki odjel pedijatrije sada topliji, ugodniji i opremljeniji. Pacijenata je na ovom odjelu sada manje, ali inače ih bude između 15 i 20.

– Odjel za pedijatriju jedan je od većih u obnovljenoj zgradi. Blagodati rekonstrukcije primijetili smo još ljetos, ali i sada kada je počela sezona grijanja. Velika je to i važna razlika u odnosu na prošlu godinu. Puno je ugodnije za bolesnike, ali i djelatnike – rekao je dr. Ivan Krajinović, voditelj Odjela pedijatrije.