Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Sardina proslavila 110. rođendan

Bračke riblje konzerve na japanskom i ruskom tržištu, a uskoro će i u Kinu

Svečano obilježavanje 110. obljetnice tvornice Sardine Postira
1/10
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Postirska Sardina ima 321 zasposlenih, godišnji promet je 25 milijuna eura, a prosječna im je dobit 2 milijuna eura nakon oporezivanja

Sardina d.o.o. iz Postira na Braču, jedna od vodećih hrvatskih tvrtki u sektoru ribarstva i prerade ribe, proslavila je u utorak 110 rođendan. Tim povodom pogone suvremene, nove tvornice, dovršene 2016. godine, obišli su ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar graditeljstva Lovre Kuščević i splitsko dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, uz pratnju predsjednika uprave Mislava Bezmalinovića, bivšeg vrhunskog vaterpolista, a danas predsjednik Uprave.

Postirska Sardina ima 321 zaposlenih, godišnji promet je 25 milijuna eura, a prosječna im je dobit 2 milijuna eura nakon oporezivanja. Godišnje proizvedu 25 milijuna ribljih konzervi koje izvoze u cijeli svijet. Gotovo 85% proizvoda prodaju se izvan granica Hrvatske, najviše u Japan, Španjolsku, Europsku uniju, Rusiju i SAD. Rješavaju i administrativne probleme za kinesko tržište koje bi im se moglo otvoriti već narednog tjedna.

Od radnica na proizvodnoj traci doznajemo kako one s više staža zarađuju nešto više od 3000 kuna, ali zadovoljne su što su im plaće redovite i imaju gdje raditi na svom otoku. Osim proizvodnje konzervi, pašteta te cijele, očišćene ribe, Sardina se bavi uzgojem školjki, tuna, komarči i lubina, a posjeduju i vlastitu flotu, od čega su dva broda kupili uz potporu Vlade i kredit HBOR-a. Proizvodni proces su zaokružili, a osim opskrbe naših turističkih kapaciteta u planu im je zakoračiti i u tu branšu.

Pomoć za hrvatske otoke

-Plan nam je poslovanje proširiti i na turističke projekte. Sardina će graditi hotel i marinu na području Postira i Nerežišća – najavio je Bezmalinović. Upravo zahvaljujući SardStara tvornica, u kojoj je Sardina osnovana 1907. godine po planovima uprave, postat će hotel s luksuznim vilama.

- Riječ je o dugoj tradiciji te velikoj, vrhunskoj hrvatskoj priči. Ne trebam isticati značaj gospodarskog subjekta koji zapošljava preko 320 ljudi i to na otoku, a orijentirana je na izvoz. Vlada može i pomoći će hrvatskim otocima. Imamo veliku količinu sredstava iz EU fondova na raspolaganju za ribarske luke, škole, vrtiće, infrastrukturu... Premijer nam podrijetlo vuče s otoka, dva ministra su otočana, Kuščević i Capelli, povest ćemo računa o otocima više nego prijašnje vlade – izjavio je Tolušić koji se dan ranije susreo s ribarima. Požalili su mu se kako ljeti imaju problema s vezovima za iskrcaj ribe jer su luke krcate turističkim plovilima što im je obećao da će riješiti.

Lovro Kuščević, ministar graditeljstva, i sam Bračanin, najavio je izgradnju klaonice u Nerežišćima, otočkih cesta, rješavanje problema gospodarenja šumama.

- Ova Vlada ustrojit će Upravu za otoke pri Ministarstvu regionalnog razvoja i europskih fondova pa će jedan pomoćnik ministra biti zadužen za razvitak naših otoka za koje imamo brojne projekte – rekao je Kuščević. Župan Ževrnja je izjavio kako Županija pomaže koliko god može. Izgradila je pristupnu cestu do nove tvornice, a gradi luke u Pučišćima, Supetru, Bolu kao i cestu Supetar-Nerežišće-Bol.