Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Obilježen Dan branitelja Zagrebačke županije

‘Branitelji su nam pokazali kako se voli i gradi Hrvatska’

Foto: Zagrebačka županija
Delegacija je odala počast poginulim braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mostu na rijeci Kupi u općini Pokupsko

Županijska skupština Zagrebačke županije u ožujku 2013. godine proglasila je 27. lipnja Danom hrvatskih branitelja Zagrebačke županije. Naime, toga je dana 1991. godine na pokupsko ratište raspoređena 2. brigada Zbora narodne garde koja je tada počela djelovati na prvoj crti bojišnice uz rijeku Kupu.

27. i 29. lipnja Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije obilježava se u Velikoj Gorici

Tradicionalno, i ove je godine u povodu obilježavanja Dana hrvatskih branitelja ZŽ-a županijska je delegacija odala počast poginulim braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju na mostu na rijeci Kupi u općini Pokupsko.

Ovogodišnji je grad domaćin obilježavanja Dana branitelja Velika Gorica.

U tamošnjem Pučkom otvorenom učilištu 27. lipnja otvorena je izložba ratnih zbirka crteža Ivana Lackovića Croate pod nazivom “Crveno i crno”.

Centralna svečanost obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije održana je ove subote na Trgu dr. Franje Tuđmana u Velikoj Gorici.

kod Doma kulture Postavljena spomen-ploča za branitelje u Popovači

– Obilježavajući Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije s posebnim se pijetetom prisjećamo naših branitelja koji su za Hrvatsku dali ono najvrednije – vlastiti život. Oni su nam pokazali kako se gradi, voli i brani Hrvatska. Njihova imena zauvijek su upisana u hrvatsku povijest i na brojne spomenike diljem Lijepe naše i Zagrebačke županije. I dok spomenici čuvaju njihova imena, mi ovakvim okupljanjem svake godine u drugom gradu Zagrebačke županije želimo čuvati živom uspomenu na njih i time iskazati potporu obiteljima koje su u ratu izgubile svoje najmilije – istaknuo je zagrebački župan Stjepan Kožić.