Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
DRUKČIJI VOĆNJAK U DVORIŠTU RELJKOVIĆEVE ŠKOLE

Brodski čuvari tradicije u projektu “Zeleni pojas”

U dotrajalom voćnjaku zasadit će se stare sorte voćaka
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
U dotrajalom voćnjaku zasadit će se stare sorte voćaka

Industrija nafte Ina provodi program “Zeleni pojas” koji se bavi zaštitom okoliša i prirode, a u čijem je fokusu sufinanciranje projekata i uključivanje lokalne zajednice u aktivnosti poput uređenja zelenih površina, čišćenja podmorja, priobalja, jezera i rijeka, pošumljavanja, edukacije o ekologiji i slično. Poseban potprogram Zelenog pojasa u 2020. godini su klimatske aktivnosti, odnosno aktivnosti na ublažavanju i prilagodbi klimatskim promjenama.

PRVA SJEDNICA ŽUPANIJSKOG POVJERENSTVA Počele pripreme za popis stanovništva 2021

Program je namijenjen organizacijama civilnog društva, javnim obrazovnim ustanovama (škole, vrtići, fakulteti), parkovima prirode i dobrovoljnim vatrogasnim društvima u Hrvatskoj. U projektu sudjeluje i Srednja škola “Matije Antuna Reljkovića” iz Slavonskog Boda s projektom “Čuvari tradicije” koji promovira važnost očuvanja starih sorti i brigu o bioraznolikosti biljnog svijeta. Osim cvjećarskog, ekološko-povrtlarskog, šumarskog, dendrološkog i vinogradarskog praktikuma, u školskom vrtu je i dotrajali voćnjak koji planiraju izvaditi i zasaditi stare sorte voćaka.

Kako bi povezali cijeli vrt u edukativnu cjelinu, napravit će interaktivnu poučnu stazu, gdje će sve dendrološke i voćne vrste označiti drvenim pločicama na kojima će pisati ime vrste i QR kod s podacima o značaju biljne vrste. Tako će učenici, nastavnici i posjetitelji, dok šeću školskim vrtom, moći otkrivati zanimljive informacije o njegovu bogatom biljnom svijetu.