Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Turistička zajednica uputila školama prijedlog za putovanje

Brodsko-posavska županija odličan izbor za učenički izlet

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Posjetitelji mogu doći u interpretacijski centar "Ivana Brlić-Mažuranić", dvorac Kulmer-Marković u Cerniku, spomen-galeriju kipara Ivana Meštrovića... ali i otići na jahanje na ranč Ramarin

Turistička zajednica Brodsko-posavske županije uputila je školama poziv, odnosno prijedlog za putovanje, iako je on primjenljiv na sve dobne skupine jer ondje svatko može pronaći nešto za sebe.

Uz veličanstvenu povijesnu tvrđavu s početka 18. stoljeća, u Slavonskom Brodu svakako vrijedi posjetiti novi interpretacijski centar ‘Ivana Brlić-Mažuranić’. Smješten je u kući Brlić, jednoj od najljepših brodskih katnica.

Tu se, samo nekoliko metara od rijeke Save, doselila autorica najljepših dječjih bajki i u njoj napisala neka od svojih najvrednijih djela.
U prizemlju novog interpretacijskog centra dnevna je knjižnica za druženje uz novine i čitanje knjiga, a zidove krase djela likovnih umjetnika, pa je ovaj prostor i svojevrsna galerija.

– Na prvom katu autentičan je stan Brlićevih s dva salona i knjižnicom, a u potkrovlju galerijski polivalentni prostor za književne večeri i kulturne prezentacije. Naravno, interpretacijski centar ima i svog vodiča, mobilnu aplikaciju koja će posjetitelje provesti kroz kuću i dvorište, a multimedijalni i interaktivni sadržaji privući će školarce i mlade, ali i sve one koji se mladima osjećaju – navodi se u prijedlogu županijske Turističke zajednice.

Onima koji se, pak, odluče na cjelodnevni izlet preporučuje se  posjet franjevačkom samostanu i dvorcu Kulmer-Marković u Cerniku pokraj Nove Gradiške, kao i spomen-galeriji kipara Ivana Meštrovića u Vrpolju te spomen-obilježju hrvatskim braniteljima stradalima u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak u Okučanima. Za aktivnosti na otvorenom, pak, dobar je izbor posjet Garčinu i jahanje na ranču Ramarin.