Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Virovitičko-podravska županija korak bliže bržem povezivanju sa Zagrebom

"Brza cesta do Zagreba ključ je gospodarskog razvoja županije"

Virovitica
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
Ova je županija do najbliže autoceste udaljena 70 kilometara

Brza cesta prema Zagrebu projekt je od iznimne važnosti za Virovitičko-podravsku županiju. S brzom cestom Virovitica i Virovitičko-podravska županija postaje sjecište najvažnijih prometnih pravaca D2, D5 i D12, što predstavlja žilu kucavicu daljnjega gospodarskog razvoja ovog dijela Hrvatske.

MODERNIZACIJA Sanacija ceste u Križu Hrastovačkom

Stoga je i vijest da su Hrvatske ceste u elektroničkom oglasniku Narodnih novina objavile natječaj za izvođenje radova na preostalih 12 kilometara brze ceste od Bjelovara do Breze dočekana s veseljem. Jer, time je i Virovitičko-podravska županija korak bliže bržem povezivanju sa Zagrebom, do kojeg bi se u budućnosti stizalo za 60 minuta, dakle dvostruko brže.

Podrška Vlade RH

– Brza cesta do Zagreba ključ je gospodarskog razvoja i Virovitičko-podravske županije i ovog dijela Hrvatske, a zahvaljujući ovoj Vladi, kao i podršci saborskih zastupnika, nikad nismo bili bliže da je dobijemo – naglašava župan Igor Andrović.

Kako bi se ubrzao proces dobivanja željene prometnice, u Virovitičko-podravskoj županiji pokrenuli su potrebne radnje kako bi dio radova počeo od Virovitice prema Bjelovaru. Ljetos je, tako, raspisan natječaj za radove za izgradnju brze ceste Bjelovar – Granični prijelaz Terezino Polje, etapa 3, čvor Virovitica – Špišić Bukovica, u vrijednosti od 97,500.000 kuna. Trenutačno se očekuje odabir izvođača radova za tu dionicu, a radovi bi počeli iduće godine.

Javor Bojan Leš, gradonačelnik Ivanić-Grada PODUZETNIČKA ZONA IVANIĆ-GRAD JUG – ZONA 3 Nova poduzetnička cesta za buduće investicije

Navedena dionica bit će dugačka 4,5 kilometara. Predstavljat će kvalitetnu i brzu poveznicu sa Zagrebom i središnjom Hrvatskom, s mogućnošću dolaska do hrvatske metropole za 60 minuta, ali i kvalitetnije povezanosti s ostatkom Hrvatske, jer do najbliže autoceste Virovitičko-podravska županija udaljena je 70 kilometara. Župan ističe da se i na svom području Virovitičko-podravska županija brine i skrbi kako bi njeni stanovnici imali što bolju povezanost. U ovoj godini asfaltirane su i modernizirane prometnice Veliko Polje – Žlebina, Jugovo Polje – Budanica, Kapinci – Josipovo i Macute – Smude. Projekti su to koje je financirala Virovitičko-podravska županija, uz Županijsku upravu za ceste i općine na područjima gdje se nalaze navedene prometnice – Sopje, Suhopolje, Voćin, Gradina i Lukač. Vrijednost radova iznosila je 8,200.000 kuna.

– Ovo su možda nekome mali projekti, ali oni su iznimno važni ljudima koji žive na ovom području. Kao što je nama važna brza cesta i kvalitetnije povezivanje sa Zagrebom, tako je mještanima naselja koja su dobila asfalt važna svaka takva prometnica, koja žiteljima Virovitičko-podravske županije olakšava život i svakodnevnu prometnu komunikaciju – istaknuo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Tribinu je organizirala Udruga Glas poduzetnika Tribina o stanju i prilikama Andrović: Poduzetnicima se i dalje mora pomoći, a to i planiramo

I u idućoj godini Virovitičko-podravska županija, uz Županijsku upravu za ceste, izdvojit će znatna sredstva za moderniziranje cesta na ovom području, a izdvaja se prometnica Krivaja – Pustara, koja će kvalitetnije povezati dvije općine, Čačince i Crnac, ali i poboljšati vezu s općinama u njihovoj blizini kao što su Čađavica i Zdenci.

Prometni master plan

U Virovitičko-podravskoj županiji poručuju da gledaju u budućnost s vizijom razvoja prometnica na području cijele Slavonije. Županija je nositelj projekta Prometnog master plana funkcionalne regije Istočna Hrvatska.

Riječ je o dokumentu koji će predstavljati strateško utemeljenje za sve buduće prometne projekte, čime će se ubrzati priprema prometnih projekata u zoni obuhvata i povećati vjerojatnost njihova financiranja iz europskih fondova i drugih financijskih izvora. Funkcionalna regija Istočna Hrvatska obuhvaća geografsko područje Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije. Nakon dobivenih istražnih parametara očekuje se poboljšanje prometnog sustava na razini pet županija, kao i prometne dostupnosti cijelog područja, uz otvaranje mogućnosti za razvoj održivog gospodarstva u cjelini, posebice poljoprivrede i prehrambene industrije, te razvoj turističkih potencijala i mogućnosti zapošljavanja.