Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Tribina o stanju i prilikama

Andrović: Poduzetnicima se i dalje mora pomoći, a to i planiramo

Tribinu je organizirala Udruga Glas poduzetnika
Foto: Kristijan Toplak
Pomagali smo i stanarima u poduzetničkim inkubatorima kojima tri mjeseca nismo naplatili stanarinu. Za poljoprivrednike smo osigurali milijun kuna potpore male vrijednosti. Poduzetnicima se i dalje mora pomoći – istaknuo je župan Andrović.

Gospodarstvo Virovitičko-podravske županije: stanje i prilike – bila je to tema javne tribine koja je u organizaciji Udruge Glas poduzetnika održana u Kazalištu Virovitica. Takve tribine o gospodarskim prilikama održane su, uz Viroviticu, u sedam gradova Hrvatske, a smisao im je pronaći niz zajedničkih rješenja u kojima županije, gradovi i općine u ovom kriznom vremenu konkretnim mjerama mogu pomoći gospodarskom sektoru i poduzetnicima.

Uređenje dvorca Pejačević u Virovitici ODOBRENO 20 ZAJMOVA Poduzetnicima 10,2 milijuna kn

Otvorena su im vrata

– Udruga Glas poduzetnika usvojila je četiri osnovna postulata, a to su manji porezi, digitalizacija, više rada i više pravde. Smatramo da se mora poticati rad, povećanje prometa uz povećanje dobiti i plaća, a uza sve to važno je i efikasno pravosuđe. Važno nam je dugoročno znati koliki će biti porezi zbog poslovnih kalkulacija. Ima puno lokalnih i komunalnih naknada, najma prostora i otvorenih prostora koji se mogu smanjiti ili ukinuti, postoje programi koje su pojedini gradovi već uveli, a tiču se nadoknada dijelova troškova pogođenim granama poduzetnika, postoje kreditne linije za neke razvojne projekte na koje se može primijeniti moratorij i otpis kamata – naglasio je Dražen Oreščanin, izvršni direktor Udruge Glas poduzetnika. Da je uvijek za suradnju, naglasio je virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, koji je rekao da je potrebe poduzetnika pogođenih pandemijom Grad Virovitica prepoznao već u prvom, proljetnom dijelu mjera.

– Onom prvom mjerom obuhvatili smo sve koji su odlukom Stožera bili zatvoreni. Njih smo 100 posto oslobodili od davanja komunalne naknade, plaćanja zakupa poslovnih prostora i tada smo pomogli poduzetnicima s 1,2 milijuna kuna vrijednim mjerama – naveo je Kirin. Vrata su poduzetnicima i gospodarstvenicima otvorena i u Virovitičko-podravskoj županiji, poručio je župan Igor Andrović, rekavši da su tijekom cijele godine osmislili niz mjera kojima se pomoglo poljoprivrednicima, obrtnicima i poduzetnicima pogođenima krizom. 

Online konferenciju "Prezentacija Industrijsko-logističke zone Kutina i uloga digitalizacije u gospodarstvu" organizirao je HGK i Grad Kutina Industrijsko-logistička zona Prva pametna poduzetnička zona u Hrvatskoj

Sufinanciranje kamata

– Onima koji su morali staviti ključ u vrata kada je bio "lockdown" u proljeće smo isplatili jednokratnu pomoć za režijske troškove. Država je dala sredstva za plaće, a mi smo tu izašli u susret s 1800 kuna po svakom obrtniku i poduzetniku koji je bio zatvoren, kako bismo platili režije. Kad je država išla s COVID-19 kreditima, mi smo donijeli odluku da za svakog korisnika pokrijemo kamatu od 0,25 posto, a prijavu su im pomogli pisati djelatnici naše VIDRA-e i Poduzetničkog inkubatora. Pomagali smo i stanarima u poduzetničkim inkubatorima kojima tri mjeseca nismo naplatili stanarinu. Za poljoprivrednike smo osigurali milijun kuna potpore male vrijednosti. Poduzetnicima se i dalje mora pomoći – istaknuo je župan Andrović.

Županija, nastavlja, tu ne misli stati.

– Iako su Županiji ruke više vezane u odnosu na gradove i općine koji imaju konkretne prihode od poduzetnika kroz poreze i komunalnu naknadu, i dalje će se pronalaziti načini kako olakšati krizu. Svaka ideja i prijedlog je dobrodošao, svi poduzetnici kod mene i mojih suradnika imaju otvorena vrata i nadam se da ćemo uskoro čuti niz dobrih ideja i krenuti zajedno u njihovu realizaciju. Uostalom, Županija godinama ulaže u poboljšanje poduzetničke klime na našem prostoru. Izgradili smo četiri poduzetnička inkubatora, u Virovitici, Slatini, Orahovici i Pitomači. Tu je i budući Centar za istraživanje u mljekarstvu, kao i Tehnološko-inovacijski centar koji će biti potpora budućim poduzetnicima u njihovim idejama. Naš Panonski drvni centar kompetencija već je godinama potpora tvrtkama i obrtima u drvnoj branši – dodao je Andrović.

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić Grad Kutina nastavlja pomagati tvrtke, obrtnike i OPG-ove Novih 700.000 kuna za potpore poduzetništvu

Damir Ribić, član odjela za gospodarstvo pri Visokoj školi Virovitica, govorio je o važnosti suradnje poduzetništva i obrazovanja.

– Primarni cilj je obrazovanje i razvoj poduzetništva, a u tome zasigurno puno može pomoći akademska zajednica. Nama danas u Viroviticu dolaze studenti iz cijele Hrvatske. Iako se Visoka škola Virovitica u javnosti percipira kao mjesto stjecanja akademskog znanja i pripreme za tržište rada, ona danas može pomoći poduzetnicima u bilo kojoj ideji i analizi koja im je potrebna za poslovnu viziju ili rješenje njihova problema – rekao je.