Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Industrijsko-logistička zona

Prva pametna poduzetnička zona u Hrvatskoj

Online konferenciju "Prezentacija Industrijsko-logističke zone Kutina i uloga digitalizacije u gospodarstvu" organizirao je HGK i Grad Kutina
Foto: Grad Kutina
Industrijsko-logistička zona Kutina prostire se na 74 hektara te ima osiguranu infrastrukturu.

Kutina svoju industrijsko-logističku zonu predstavlja kao „prvu pametnu zonu u HR“. Naime, u nastojanju da budu što konkurentniji odlučili su se na provedbu pilot-projekta digitalizacije poduzetničke infrastrukture u Kutini.

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić Grad Kutina nastavlja pomagati tvrtke, obrtnike i OPG-ove Novih 700.000 kuna za potpore poduzetništvu

On će uključivati mrežu interneta stvari (Internet of Things) u lokalnom vlasništvu, što je jedinstven softver za nadzor i upravljanje poduzetničkom infrastrukturom i gradskom imovinom te omogućuje energetsku uštedu i analizu gradu i poduzetnicima kao i digitalizaciju informacija ključnih za investitore i povezivanje s građanima.

Digitalizirani podaci

– Grad Kutina će opremiti poduzetnike koji posluju u zonama pametnim modulima za mjerenje potrošnje struje, vode i plina. Zona će uključivati i sustav za upravljanje gradskom rasvjetom, kao i digitalizirane podatke i preglede parcela u zoni za potencijalne investitore, uključujući i analizu dostupne radne snage – rekao je kutinski gradonačelnik Zlatko Babić na online konferenciji u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Grada Kutine.

– Osnivanjem poduzetničkih zona otvaraju se nova radna mjesta, nove mogućnosti za ulaganje, pridonosi se razvoju maloga i srednjega poduzetništva, kao i ukupnog razvoja lokalne zajednice. No, i te industrijske zone trebaju biti konkurentne. Pobjeđuje onaj tko stvori bolje uvjete i tko ponudi više. Moraju usavršiti svoju ponudu kako bi investitore privukli i zadržali, od uvjeta visoke infrastrukturne opremljenosti do javnog i konkurentnog sustava poticaja i olakšica te konkurentnog ljudskog kapitala, rekao je tom prilikom potpredsjednik HGK za industriju i energetiku Tomislav Radoš.

Uređenje dvorca Pejačević u Virovitici ODOBRENO 20 ZAJMOVA Poduzetnicima 10,2 milijuna kn

Poticaji za investitore

Gradonačelnik stoga smatra kako će joj dodatna informatička opremljenost zone dati tu dodatnu vrijednost. Prostire se zona na 74 hektara, u blizini autoceste, u vlasništvu je Grada Kutine te nudi osiguranu komunalnu, energetsku i prometnu infrastrukturu. Uz to postoji mogućnost spajanja na željeznički industrijski kolosijek s radom 24 sata na dan na lokaciji dužine oko 500 metara.

Ono što Kutinu izdvaja su poticaji kojima Grad nastoji privući buduće investitore; niska početna cijena zemljišta, oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa i komunalne naknade u razdoblju od pet godina, te subvencioniranje kamate u iznosu do 3%.