Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Na korak do dobivanja sredstava iz EU

Brzi internet u Nedelju stiže do kraja 2023.

Foto: Lino Mirgeler/DPA/PIXSELL/Ilustracija
Brzom internetskom mrežom bit će pokrivena sva bijela područja na kojima nema brzog interneta što obuhvaća otprilike 50% korisnika

Grad Sveta Nedelja na korak je do dobivanja europskih sredstava za izgradnju optičkog interneta. Projekt razvoja širokopojasne infrastrukture na područjima Samobora, Svete Nedelje i Stupnika kojem je Grad Sveta Nedelja nositelj prošao je na Javnom pozivu za dostavu prijava za gradnju pristupnih mreža i nalazi se na listi prihvatljivih prijavitelja za Izgradnju mreža sljedeće generacije (NGN), odnosno pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima.

Uređenje grada Posađeno više od stotinu sadnica stabala

Predstoji još treća faza u kojoj se potencijalni operator prijavljuje na ograničeni poziv kojim će se definirati omjer financiranja bespovratnim sredstvima EU i sredstvima operatora. Ovim projektom planira se uspostavljanje mreže sljedeće generacije NGN/pristupnih mreža u tzv. bijelim područjima, odnosno onima bez širokopojasne infrastrukture i bez dovoljnog tržišnog interesa operatora za ulaganja u takvu infrastrukturu na tržištu elektroničkih komunikacija.

Šesta etapa utrke CRO Race Start posljednje etape utrke bio je u Svetoj Nedelji

Brzom internetskom mrežom bit će pokrivena sva bijela područja na kojima nema brzog interneta što obuhvaća otprilike 50 posto korisnika na području projekta. Najmanje 80 posto korisnika dobit će optičke priključke s brzinama pristupa od najmanje 100 MB/s u oba smjera, a poslovnim i javnim korisnicima omogućit će se brzina od najmanje 1 GB/s. Vrijednost projekta je procijenjena na 117 milijuna kuna. Očekuje se da će potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava biti sredinom iduće godine, a projekt bi se trebao završiti najkasnije do kraja 2023. godine.