Na Franjevačkom trgu u Varaždinu 26. svibnja održat će se 8. izložba bučinih ulja sjeverozapadne Hrvatske i 1. međunarodna izložba bučinih ulja Alpe – Adria, na kojoj će se predstaviti oko 120 proizvođača iz četiri države s gotovo 140 uzoraka. To je još jedan korak u brendiranju autohtonog Varaždinskog bučinog ulja koje odsad ima i jedinstvenu bocu i etiketu, rad dizajnera Ivana Goričanca iz studija "Reci Da". Tu originalnu bocu moći će koristiti proizvođači čija ulja zadovoljavaju najviše kriterije kvalitete.
- Dvadeset posto proizvodnje buče u Hrvatskoj odnosi se na Varaždinsku županiju, u kojoj je oko 1100 hektara poljoprivrednih površina pod bučom, što je iznimno puno s obzirom da je u cijeloj Hrvatskoj pod njom ukupno oko 4500 hektara. Svatko od nas mora biti u stanju znati što je dobro i kvalitetno na prvi pogled, a ova boca to garantira - ističe varaždinski župan Radimir Čačić, na čiji je poticaj tiskana i knjiga recepata Damira Crlenija, uglednog varaždinskog kuhara.
Knjigu s 24 recepta, od hladnih i toplih predjela do glavnih jela, slastica i pića, izdala je Varaždinska županija. Andreja Petrović iz OPG-a Petrović kaže da je Varaždinsko bučino ulje već deset godina zaštićeno jamstvenim žigom pri Zavodu za intelektualno vlasništvo, a ovih dana će se ta zaštita produžiti na još sljedećih deset godina.
- Naše ulje je zastupljeno u cijeloj Hrvatskoj, ali to nam nije granica. Želimo ga plasirati i izvan Hrvatske - dodala je.
Zbog bogatstva masnih kiselina u sastavu energetska vrijednost Varaždinskog bučinog ulja je visoka i iznosi oko 900 kalorija na 100 grama ulja, što ne predstavlja problem jer se preporučuje uzimati od jedne do tri čajne žličice dnevno, samostalno ili u salatama, umacima i preljevima. Pozitivno utječe na metabolizam i imunološki sustav, smanjuje koncentraciju kolesterola u krvi, djeluje preventivno protiv bolesti srca i krvnih žila, smanjuje rizik od pojave moždanog i srčanog udara, ublažava poteškoće kod upalnih procesa mokraćnog sustava, pozitivno utječe na funkcije mozga, kožu, vid, koncentraciju...