Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Spider grupa obilježila je 30 obljetnicu rada, od otkupljivanja koprive u stanici za otkup do novih investicija

Čajevi iz Pitomače piju se u 50 zemalja svijeta

Foto: Kristijan Toplak
Kamo god dođemo, nema tko ne zna za čajeve s ovog područja i za vrijednu obitelj Nemčević

Priča o firmi koju je te 1990. pokrenula Jasna Nemčević gotovo je “hollywoodska”. Bila je to trgovina na veliko i malo. Šest godina nakon toga, njezin suprug Nikola napustio je duhansku tvrtku u kojoj je radio i priključio joj se biznisu. Te 1996. krenuli su s ljekovitim biljem. Oni su doista poduzetničko čudo i “okrunjeni hrvatski kraljevi čajeva”. Oni su Spider grupa i Herbarium, a njihovi se čajevi piju na svim kontinentima.

U 50 zemalja diljem  svijeta pronosi se i ime Pitomače i Virovitičko-podravske županije i Hrvatske. Pune 500 milijuna vrećica čajeva, a počeli su s nekoliko kilograma koprive koje su  1996. otkupili od “bakice” koja im je došla biciklom u “stanicu za otkup bilja”. I tada i danas njihov je moto bio “od polja do stola”. I tada i danas držali su do sredine u kojoj žive i rade. Tada su bili mali, a danas su giganti koji su posebno snažno rasli u vrijeme koronavirusa.

Triput menadžer godine

Denis Nemčević naslijedio je oca Nikolu Nemčevića na mjestu predsjednika uprave. Na čelu tvrtke je osam godina, a ovaj je 36-godišnjak triput proglašavan menadžerom godine u Hrvatskoj. Uz vjerne suradnike, uvijek je imao podršku u majci Jasni i sestri Dijani, iako i danas svi oni uvijek ističu nemjerljivu ulogu  oca Nikole, koji ih je prerano napustio.

U Restoranu Zlatni klas u Otrovanecu obilježeno je 30 godina od osnutka firme. Lani je koronavirus stopirao obilježavanje, no ove 
godine, iako skromno, uz pridržavanje epidemioloških mjera, nazočni su se sjetili i tri desetljeća od osnutka i 25 godina od početka bavljenja ljekovitim biljem. 

Na video ekranima evocirane su uspomene od 1990., a čulo se i o novim investicijama. U prvim godinama opskrbljivali su tvornice 
čajeva, između ostalih Plivu, kasnije i Cedevitu. Danas pod njihovim okriljem posluju Biofarma, koja se bavi uzgojem organske 
kamilice i drugog bilja, Đolta, specijalizirana za otkup bilja od kooperanata, Jan Spider, tvrtka za preradu ljekovita bilja, te Herbarium, zadužen za opremanje čajeva.

Ključna stvar u razvoju je bio i ulazak Evertona u vlasničku strukturu Spider grupe... Zaposlenici ove tvrtke u vrijeme koronakrize dobili su povećanje plaće, a firme su povećale broj zaposlenih. U odnosu na prošlu godinu povećali su broj djelatnika za 33 posto. U idućoj godini planiraju 50 milijuna kuna novih investicija kako Spider grupa, tako  Herbarium. Cilj je izgraditi nove pogone s kojima bi povećali proizvodnju za čak 80 posto.

– Ovo je bila rekordna godina. Bilježimo rekordan rast svih ključnih kriterija poslovanja. Sama Spider grupa poslovala je s 95 milijuna kuna, bilježeći rast u odnosu na lani od 20 milijuna kuna. Herbarium završava godinu s rezultatom od 76 milijuna kuna, uz rast od 26 milijuna kuna. U strukturi prihoda Spider grupe više od polovice je izvoz, ostatak završava u Herbariumu koji izvozi 90 posto čajeva diljem svijeta. Punimo 25 milijuna kutija čajeva, a to je 500 milijuna vrećica čajeva. Prisutni smo na svim kontinentima – naveo je Denis  Nemčević.

Imaju više od 200 zaposlenih, no žele taj broj povećati.

”Ponosni smo na vas”

Župan Igor Andrović imao je samo riječi hvale za ovu tvrtku.

– Kao župan sretan sam i ponosan jer jedna takva tvrtka posluje na području Virovitičko-podravske županije. Kamo god  dođemo i spomenemo Pitomaču i Virovitičko-podravsku županiju, nema tko ne zna za čajeve s ovog područja, nema tko ne zna za  vrijednu obitelj Nemčević. Hvala vam što sve ove godine radite i za gospodarstvo i poduzetništvo, za dobrobit svih segmenata našeg društva pronoseći ime i Pitomače  i Virovitičko-podravske županije i Hrvatske diljem svijeta – poručio je župan Igor Andrović.