Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Sastanak s predstavnikom Ministarstva

Čazma želi preuzeti osnovnu školu

škola
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
Trenutačno upravljačka prava nad školom ima Bjelovarsko-bilogorska županija, a tamo kažu da se izdvaja novac potreban za održavanje škole

Preuzimanje osnivačkih prava nad OŠ Čazma od njezina osnivača, Bjelovarsko-bilogorske županije, problem je koji je Grad Čazma odlučio riješiti pod svaku cijenu. Gradski čelnici stoga su održali sastanak s predstavnikom Ministarstva obrazovanja Miomirom Karinom te saborskim zastupnicima Brankom Hrgom i Mirom Totgergelijem.

– Imamo saznanja da nas je Županija godinama zakidala za decentralizacijska sredstva koja država šalje. To je rezultiralo raznim incidentima poput urušavanja stropa u učionicama. Ovako bi Županija imala jednu brigu manje, a mi smo sasvim sposobni brinuti se o našoj školi s obzirom na fiskalni kapacitet – poručio je gradonačelnik Čazme Dinko Pirak.

Zlatko Salaj Planinari Počasni član 
HPD Garjevica Čazma postao je Zlatko Salaj

Nakon što je na Županijskom vijeću njihov prijedlog odbijen, nakon poteza koji im predložio saborski zastupnik Branko Hrg nadaju se pozitivnom rezultatu. U saborskoj proceduri, kaže, postoje izmjene Zakona o osnovnom i srednjem školstvu putem kojih planira, ako to ne predloži Ministarstvo, amandmanom tražiti da se u proceduru ugradi opcija po kojoj će se gradovi moći požaliti. U toj bi situaciji Ministarstvo ili Vlada arbitrirali i više ne bi bilo ovakvih bezizlaznih situacija. Usto su građani Čazme počeli prikupljati potpise za peticiju, a najavljuju i štrajk.

U Županiji pak tvrde da Grad Čazma nije pristupio prijenosu osnivačkih prava te Županiji dostavio pokazatelje iz kojih bi bilo razvidno da bi se prebacivanjem tih prava na Grad Čazmu održao i unaprijedio standard osnovnog školstva.

– Napominjemo da je Županija osigurala sredstva i izvršila obveze vezane uz održavanje škole. Sva sredstva koja su namijenjena školi tamo su i ostavljena, a to se može provjeriti u našoj riznici – izjasnila se Bojana Hribljan, zamjenica župana.