Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Započeo vrijedan projekt izgradnje Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće

Centar će pokrenuti poljoprivredu, a imat će zasebnu ekološku liniju

Foto: Osječko-baranjska županija
RDC će se graditi unutar zone Eko industrijske zone Nemetin, i to kroz tri faze. U prvoj fazi planirana je gradnja skladišnih kapaciteta za voće i povrće, sa sortirnicom, pakirnicom, laboratorijem za praćenje kontrole kvalitete...

Uvodna konferencija za projekt Izrada projektne dokumentacije za gradnju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće označila je i službeni početak gradnje Centra koji OPG-ovci i mali poljoprivrednici čekaju godinama. Projektni prijedlog prijavljen je na poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a Osječko-baranjska županija učinila je sve potrebne predradnje i uskoro slijedi ishodovanje građevinske dozvole.

Kineska pokrajina Sečuan i Osječko-baranjska županija uspostavile bilateralnu suradnju Ekologija, prijevoz i turizam – niša za suradnju s kineskim Sečuanom

Solarni kolektori

– Bit će to prijeko potrebna infrastruktura koja će našim poljoprivrednicima osigurati konkurentnost na tržištu, imat će i edukativnu i savjetodavnu ulogu. Važno je istaknuti ekološku liniju te samoodrživost u energetskom smislu kroz solarne kolektore. Vjerujem da će projekt pokrenuti poljoprivredu, malo i srednje poduzetništvo, obrte, OPG-ove jer će svima pružati konkretnu potporu – rekao je župan Ivan Anušić.

OSJEČKO-BARANJSKA Županija bez naknade ustupila 20 servisnih stanica za bicikle

RDC će se graditi unutar zone Eko industrijske zone Nemetin, i to kroz tri faze. U prvoj fazi planirana je gradnja skladišnih kapaciteta za voće i povrće, sa sortirnicom, pakirnicom, laboratorijem za praćenje kontrole kvalitete... U drugoj fazi planirana je gradnja dodatnog skladišnog prostora za smještaj voća i povrća, linije, odnosno tuneli za brzo smrzavanje s potrebnim skladišnim kapacitetima za čuvanje smrznutog voća i povrća, linija za proizvodnju soka, sušara za voće i povrće, te aukcijska dvorana. U trećoj fazi gradit će se tehnološki inkubator s linijama za preradu od voća i povrća i prostorijama za pripremu proizvoda za tržište.

od 24. do 27. listopada Konferencija Međunarodne mreže za suvremene izvedbene umjetnosti u Rijeci

Vrijedan 50 milijuna kuna

– Ukupni kapaciteti smještaja su 3360 tona, od čega je 690 tona osigurano za ekološke poljoprivrednike. Imamo tri komore od 150 tona i četiri od 60 tona, što su kapaciteti koji će biti odvojeni od konvencionalne proizvodnje. Za konvencionalnu proizvodnju voća i povrća bit će 19 komora. Proizvođači su iskazali i potrebu za linijom za predsortiranje, pa će biti i ta linija. Ekološki proizvođači će imati posebne linije za sortiranje, posebne ulazne i izlazne kanale, a njihova proizvodnja bit će potpuno odvojena od ostalih proizvoda – dodala je pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling. Procjena vrijednosti izgradnje RDC-a iznosi oko 50 milijuna kuna.