Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Kineska pokrajina Sečuan i Osječko-baranjska županija uspostavile bilateralnu suradnju

Ekologija, prijevoz i turizam – niša za suradnju s kineskim Sečuanom

1/12
Foto: Osječko-baranjska županija
Sečuan je jedno od glavnih središta poljoprivredne proizvodnje u Kini, a usmjereni su i prema razvoju visoko-tehnološke industrijske baze ulaganjima u elektroničke i informacijske tehnologije

U želji za jačanjem prijateljskih odnosa kroz uspostavu međuregionalne suradnje, potpisan je Memorandum o razumijevanju između Osječko-baranjske županije i Pokrajine Sečuan. Epilog je to nedavnog četverodnevnog posjeta izaslanstva Osječko-baranjske županije, na čelu sa županom Ivanom Anušićem, Pokrajini Sečuan u Kini.

Foto: Osječko-baranjska županija

OSJEČKO-BARANJSKA Županija bez naknade ustupila 20 servisnih stanica za bicikle

Suvremena poljoprivreda

– Cilj je obostrano povećanje gospodarsko-trgovinske razmjene i kulturni razvoj dviju regija. Prioritetni sektori suradnje propisani Memorandumom su zaštita okoliša i ekologija, prijevoz i logistika, suvremena poljoprivreda te obrazovanje, turizam i kultura – ističe župan Anušić.

Župan Ivan Anušić je na poziv guvernera Pokrajine Sečuan, s izaslanstvom Županije, sudjelovao na "Belt and Road Sichuan", međunarodnom forumu za suradnju i razvoj, gdje je među 42 izaslanstva iz 32 zemlje svijeta predstavio gospodarske i turističke potencijale županije. Osječko-baranjska županija bila je jedan od glavnih partnera Foruma, a fokus sudjelovanja bilo je područje trgovine i ulaganja.

Suradnja s Pokrajinom Sečuan rezultat je intenzivnog rada na međunarodnom pozicioniranju Osječko-baranjske županije i njezinih resursa, kao i razvoja suradnje između Hrvatske i Kine u sklopu Inicijative 16+1. Županija je prepoznala mogućnost za promicanje gospodarskih, turističkih, kulturnih i drugih potencijala županije, a s Pokrajinom Sečuan, kao jednom od gospodarski najrazvijenijih u Kini, utvrđen je obostran interes za suradnjom.

Foto: Osječko-baranjska županija

Pokrajina Sečuan posljednjih godina bilježi znatan gospodarski rast. Ostvarila je lani BDP od 605,3 milijarde američkih dolara. Pokrajina je uspostavila ekonomske i trgovinske veze s više od 220 zemalja i regija, a 17 zemalja otvorilo je konzularne urede u Pokrajini. Jedno je od glavnih središta poljoprivredne proizvodnje u Kini, a usmjereni su i prema razvoju visokotehnološke industrijske baze kroz ulaganja u elektroničke i informacijske tehnologije.

Energetski se obnavljaju i osječki te belomanastirski dom za starije Obnovom 54 zgrade samo na režijama uštedjet će se 11 milijuna kuna godišnje

– Hrvatska kao članica Europske unije, zemlja s prekrasnim prirodnim resursima, bogatom kulturnom baštinom, izvrsnom gastro i eno ponudom, i osobito nakon uspjeha naše nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu postala je zanimljiva kineskim turistima, ali i ulagačima. Osječko-baranjska županija geostrateški je izvrsno pozicionirana te prometno dobro povezana s cijelom regijom, pa smo na poziv domaćina predstavili investicijske, ali i turističke potencijale. Vjerujem u razmjenu iskustava i buduću aktivnu suradnju naše županije i Pokrajine Sečuan – rezimira župan Anušić.

Foto: Osječko-baranjska županija

Uzvratni posjet

Guverner Pokrajine Sečuan, Yin Li, izrazio je velik interes za suradnju u pogledu ekološke poljoprivredne proizvodnje, znanosti i turizma. Stoga je župan Anušić uputio poziv guverneru u Osječko-baranjsku županiju, što će biti jedan od sljedećih koraka u realiziranju i jačanju daljnje suradnje.

Osječko-baranjska županija na temelju potpisanog memoranduma i uspostavljenih odnosa s Pokrajinom Sečuan nastavit će promovirati i pozicionirati investicijske potencijale.

HeadOnEast u organizaciji Osječko-baranjske županije i županijske TZ nadmašio očekivanja Barokna Tvrđa zasjala u šarenilu, goste bez 
daha ostavili i hrana, vino, performansi...

Foto: Osječko-baranjska županija

– Sve dosadašnje aktivnosti na razini Županije, a koje uključuju pojačana ulaganja u razvoj gospodarstva kroz niz poduzetničkih poticajnih mjera, razvoj obrtništva te mjere subvencioniranja boljih uvjeta života, pridonose stvaranju pozitivnog ozračja za gospodarski razvoj istoka Hrvatske – zaključuje župan, koji je gradonačelnicima gradova Leshan i Meishan, turistički najrazvijenijih destinacija Sečuana, prezentirao turističku ponudu i poljoprivredne resurse OBŽ-a.