Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Energetski se obnavljaju i osječki te belomanastirski dom za starije

Obnovom 54 zgrade samo na režijama uštedjet će se 11 milijuna kuna godišnje

1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
Sav novac uložen u obnovu Županiji će se vratiti za samo 4 godine

Nakon 19 završenih projekata na području Osječko-baranjske županije u tijeku je energetska obnova još 35 zgrada javne namjene, a ukupna vrijednost tog investicijskog ciklusa je gotovo 200 milijuna kuna. Od tog iznosa čak 106 milijuna kuna su bespovratna sredstva fondova EU, oko 48 milijuna kuna su sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a preostalih gotovo 40 milijuna kuna osigurala je Osječko-baranjska županija.

Udruga uzgajatelja malih životinja "Baranja" iz Branjina Vrha organizira novu izložbu Na izložbi pokažu i do 800 životinja, a cilj im je vratiti goluba starog 3000 godina

Vrijednost 17,9 milijuna kuna

Iako je riječ o velikoj proračunskoj stavci, već sada je poznato da će se nakon obnove samo na troškovima energenata uštedjeti oko 11 milijuna kuna, pa će se povrat ulaganja ostvariti za samo četiri godine. Među aktualnim projektima veliku pozornost imaju i domovi za starije i nemoćne osobe u Osijeku i Belom Manastiru.

– Osječko-baranjska županija krenula je u sveobuhvatnu energetsku obnovu svih zgrada škola, bolnica, domova zdravlja i drugih ustanova kojima smo osnivači, pa tako i domova za starije i nemoćne osobe u Belom Manastiru i Osijeku. Radovi se odvijaju prema planu, a nakon obnove ostvarit će se velike uštede na režijskim troškovima, što ćemo moći iskoristiti za moderniziranje rada tih institucija, za bolju skrb o korisnicima kao i bolje i kvalitetnije uvjete rada – kaže župan Ivan Anušić.

Akcijom "Prošetajmo zajedno“ obilježen Međunarodni dan slijepih i slabovidnih osoba OSIJEK Akcijom 'Prošetajmo Zajedno' obilježen dan slijepih i slabovidnih osoba

Kako ističe Nataša Tramišak, pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove EU, ukupna vrijednost projekata energetske obnove obaju domova iznosi 17,9 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva EU i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU iznose 10,5 milijuna kuna, dok preostalih 7,4 milijuna kuna pokriva Osječko-baranjska županija koja je osnivač ovih ustanova.

Duge liste čekanja

U Domovima za starije i nemoćne osobe izvode se radovi na izmjeni krovišta, vanjske ovojnice, stolarije, sustava grijanja i rasvjete, u Domu Osijek na površini od 12.208 metara četvornih a belomanastirskom Domu na površini od 5496 kvadrata.

Radovi na obnovi Trga Vatroslava Lisinskog u Tvrđi bliže se kraju REVITALIZACIJA TVRĐE Radovi na obnovi Trga Vatroslava Lisinskog bliže se kraju

– Dom za starije i nemoćne osobe Osijek najveći je dom te namjene, sve tri njegove zgrade se energetski obnavljaju, no istodobno se planira dogradnja jedne zgrade te formiranje Odjela za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti. To je samo dio mjera kojima skrb za starije i nemoćne osobe nastojimo podići na još višu razinu. Od decentraliziranih sredstava Županija godišnje izdvaja 17 milijuna kuna za domove za naše starije sugrađane. Osječki Dom uključen je i u projekt prekogranične suradnje ReGerNet, kojim se podiže kvaliteta usluge njegovim korisnicima, ali i za oko 200 korisnika izvan njega. Kroz projekt Zaželi u Domu je zaposleno 16 žena koje su teže zapošljive na tržištu rada. U istom projektu Dom u Belom Manastiru je partner s Osječko-baranjskom županijom, a zaposleno je 30 žena koje se skrbe o najmanje 120 korisnika s područja Grada Belog Manastira te općina Draž i Darda – kaže župan.

Ravnatelj osječkog Doma Vjekoslav Ćurić dodaje da Dom ima smještajni kapacitet za 353 korisnika, međutim na listi čekanja ima više od 2600 zahtjeva, što je potvrda da se ovdje pruža zaista kvalitetna usluga te da je omjer cijene i kvalitete usluga neusporediv s drugim domovima.

HeadOnEast u organizaciji Osječko-baranjske županije i županijske TZ nadmašio očekivanja Barokna Tvrđa zasjala u šarenilu, goste bez 
daha ostavili i hrana, vino, performansi...