Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Udruga uzgajatelja malih životinja "Baranja" iz Branjina Vrha organizira novu izložbu

Na izložbi pokažu i do 800 životinja, a cilj im je vratiti goluba starog 3000 godina

1/3
Foto: Grad Beli Manastir
Udruga okuplja oko 50 članova, a uzgajaju golubove, perad, kuniće i ptice. Na izložbama se okupi i 70-ak izlagača i do 800 eksponata

Još 1973. godine osnovana je udruga uzgajatelja malih životinja "Baranja" – Branjin Vrh, tada pod imenom Društvo uzgajivača malih životinja. U to su vrijeme u Hrvatskoj postojale svega tri ili četiri takve udruge. Danas je to reprezentativna udruga na čijim se međudruštvenim izložbama malih životinja okupi i do 70 izlagača, a sljedeća, 18. izložba održat će se ovoga vikenda - 19. i 20. listopada u Branjinu Vrhu.

Otvoreno Predstavništvo Slavonije, Baranje i Srijema u Bruxellesu jedinstvena regija U Bruxellesu otvoreno Predstavništvo Slavonije, Baranje i Srijema

Rad i u progonstvu

U početku su im se aktivnosti svodile na izradu opreme za izložbe, kaveza, pojilica te hranilica za kuniće, perad, golubove i ptice. Nedugo po osnivanju, udruga počinje održavati svoje prve izložbe. Stariji stanovnici Baranje sjećaju se izložbi u OŠ u Belom Manastiru, izvrsno organiziranih i posjećenih.

Udruga je iz godine u godinu rasla kako brojem članova tako i brojem grla na izložbama. Za vrijeme Domovinskog rata većina članova završila je u progonstvu. Mnogo njih uključilo se u rad sličnih udruga diljem domovine, kao i po Europi, a pojedinci i u progonstvu uzgajaju te pokazuju svoje ljubimce na izložbama.

Nakon povratka iz progonstva oživio je rad udruge. Konkretnije, 7. siječnja 2001. okupio se inicijativni odbor u sastavu Adam Sović, Zlatko Čeh, Marko Šoštarić, Goran Horvat, Tado Bulić, Živko Mitić, Stipo Andrić , Stipo Jelić, Josip Đurin, Zvonko Slaviček, Matija Koler, Darko Tot, Denis Čeh, Adam Balić, Zoran Knežević, Karolj-Drago Novak, Karolj Farkaš, Ivan Lauš, Mišo Balatinac, Zvonko Bulić i Dario Petric. A 2. ožujka 2001. održana je Osnivačka skupština s ciljem da se okupi novo članstvo i započne aktivan rad. Za predsjednika je izabran Zlatko Čeh.

Foto: Grad Beli Manastir

Danas udruga okuplja oko 50 članova iz cijele Baranje uz pokojeg člana iz drugih dijelova Hrvatske. Oni uzgajaju golubove, perad, kuniće i ptice. Koncem svake godine, u studenom ili prosincu, održava se Međudruštvena izložba malih životinja koja okuplja 50 do 70 izlagača koji izlože 400 do 800 eksponata. Izlagači su uglavnom iz Baranje, a stignu i gosti od Umaga do Iloka. Izložbe su natjecateljskog karaktera s licenciranim sucima, a posjećuju ih svi ljubitelji životinja i organizirane školske skupine.

Udruga povremeno održava i međunarodne izložbe. Sve su životinje u vrijeme izložbi pod stalnim veterinarskim nadzorom. Rad udruge zapažen je u cijeloj Republici Hrvatskoj, o čemu svjedoče brojna priznanja za osvojena i nagrađivana mjesta diljem naše zemlje. Aktualni predsjednik udruge je Adam Sović, a tajnik je Marko Šoštarić.

Članstvo udruge je u suradnji sa saveznom udrugom još 2007. pokrenulo inicijativu zvanu Povratak baranjskog goluba kući. Riječ je o figuri koja je pronađena na starom arheološkom nalazištu na desnoj obali Dunava, kod Batine, u hrvatskoj Baranji. Stara je oko 3000 godina, odnosno potječe iz 10. stoljeća prije Krista. To je razdoblje halštatske kulture, kada u Baranji žive Iliri koji goluba štuju kao svetu pticu. Pronađenu figuru baranjskog goluba davne 1902. godine Bela Lefler predao je muzeju u Somboru, gdje se i danas nalazi. Visina golubice je 10,5 centimetara. Izrađena je od pečene gline i grafitno sive je boje. Članovi udruge složni su u mišljenu da je golubu mjesto u muzeju u Hrvatskoj, a iskreno vjeruju da će on jednog dana i "doletjeti" u Baranju.

Foto: Grad Beli Manastir

Udruga je poznata i priznata i u Europi. Prije četiri godine održana je Europska izložba u Francuskom gradu Metzu, gdje su izložena 32 grla baranjskog goluba, a golub Adama Sovića osvojio je titulu Europskog šampiona, dok je Soviću pripala titula Europski majstor uzgoja.

Nadalje, prošle je godine u Herningu u Danskoj udruga bila članica reprezentacije Hrvatske, koja je u Danskoj izlagala ukupno 330 životinja, od čega 48 golubova, među kojima i 44 baranjska goluba. Osvojene su i dvije titule europskog šampiona, u vlasništvu Denisa Čeha i Adama Sovića.

Potiču gospodarstvo

Udrugu nazivaju elitnom u Hrvatskom savezu udruga uzgajatelja malih životinja. Osim što ponosno predstavljaju Beli Manastir i Baranju, članovima je cilj pokazati Hrvatskoj i Europi da potiču i razvoj gospodarstva.

Udruga se financira kroz projekte koje šalju na natječaje jedinica lokalne samouprave i natječaje Osječko-baranjske županije. Grad Beli Manastir prepoznao je važnost poticanja rada ove udruge kao i ostalih udruga s područja grada.

U obnovljenom domu u prigradskom naselju Branjin Vrh, Grad Beli Manastir je, između ostalog, osigurao ured i vanjsko spremište za udrugu uzgajatelja malih životinja.