Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
jedinstvena regija

U Bruxellesu otvoreno Predstavništvo Slavonije, Baranje i Srijema

Otvoreno Predstavništvo Slavonije, Baranje i Srijema u Bruxellesu
1/8
Pet slavonskih županija zajedno će nastupati pred europskim institucijama i boriti se za nove projekte

Pet slavonskih županija od sada će zajednički, kao jedinstvena regija, nastupati pred europskim institucijama. Otvoren je u utorak navečer, naime, ured Predstavništva Slavonije, Baranje i Srijema u Bruxellesu. Cilj je sinergijska suradnja u realizaciji individualnih i zajedničkih projekata od strateškog interesa za područje svih pet županija te održavanje sastanaka s relevantnim dionicima iz EU institucija i predstavnicima RH u Bruxellesu.

O pojedinim temama govorili su stručnjaci iz tih oblasti U Beču predstavljeni turistički kapaciteti Slavonije

Svečani prijem povodom Dana neovisnosti bio je prilika da se pred dvjestotinjak europarlamentaraca, diplomata te domaćih i inozemnih ministara predstavi budući rad Predstavništva.

- Do sada smo dolazili kao gosti na Europski tjedan regija, drago mi je da smo od ove godine domaćini. Nova financijska omotnica otvorit će i nove mogućnosti, a mi ćemo se zalagati da se omjeri sufinanciranja ne mijenjaju kako bi i u budućnosti mogli realizirati sve projekte kojih na istoku Hrvatske uistinu ima mnogo - rekao je Igor Andrović, virovitičko-podravski župan.

- Imamo slične strateške projekte koji nas povezuju, a za Brodsko-posavsku županiju od iznimne je važnosti projekt osnivanja Sveučilišta u Slavonskom Brodu, čime ćemo obrazovno dodatno osnažiti istok Hrvatske. Želja nam je strateški razvijati područje svih pet županija jer je ravnomjerni razvoj jedna od osnovnih postavki Europske unije - rekao je župan Danijel Marušić.

Povećanje kapaciteta i nadogradnja Zračne luke Osijek kao i izgradnja novog Kliničko-bolničkog centra u Osijeku projekti su koji, naglašeno je, nadilaze županijske granice.

Premijer Plenković na Danu grada Županje: 'Slavonija će i dalje biti prioritet Vlade, naglasak na gospodarskom razvoju i demografskoj revitalizaciji'

- Nastavak je ovo uspješne suradnje pet župana i na nacionalnoj razini. Inicijativa je došla od osječko-baranjskog župana Ivana Anušića, zaživjela je već na nekoliko primjera, od brendiranja istoka Hrvatske kao jedne turističke destinacije, održavanja Dana hrvatskog turizma na kontinentu te otvaranja ovog ureda - naveo je Dragan Vulin, predsjednik osječko-baranjske Skupštine.

Na nedovoljno razvijenu prometnu povezanost ukazali su župani Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije.
- Još uvijek nemamo ni kilometra autoceste, a prometna povezanost od vitalne je važnosti ako želimo pružiti mogućnost mladim ljudima za ostanak i kvalitetniji život u Slavoniji. Poljoprivredna industrija i turistička infrastruktura također mogu značajno doprinijeti gospodarskom razvoju - rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Predstavništvo Slavonije, Baranje i Srijema u Bruxellesu smješteno je u Ured Javne ustanove Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije, a vodit će ga Toni Žufić iz Osječko-baranjske županije. U uredu će raditi i stručni savjetnici iz ostalih županija. Rad Ureda financira svih pet županija razmjerno svojoj veličini.

Radni sastanak bjelovarskog i varaždinskog župana o uspješnom korištenju novca iz EU Pet županija s hrvatskog sjevera i sjeverozapada žele surađivati po uzoru na Projekt Slavonija, Baranja i Srijem

- Otvaranjem ovog ureda jasno ste pokazali kojim smjerom želite da ide istok Hrvatske. Čestitam vam na tome i vjerujem kako će vaše Predstavništvo biti točka za razmjenu informacija. Projekt Slavonija, Baranja i Srijem pokrenuo je pozitivne promjene na istoku Hrvatske, a vaša stalna prisutnost u Bruxellesu pomoći će da se povlačenje sredstava još više intenzivira - izjavio je europarlamentarac Karlo Ressler.

Prvi ured u Bruxellesu otvorila je Istarska županija čiji je župan zastupnik u novom sazivu Europskog parlamenta.
- Dolazite skupa i to puno govori o tome da radite u interesu svoje Slavonije. Iz vlastitog iskustva znam da je važno biti na izvoru informacija - poručio je Valter Flego.

Da je zadaća europarlamentarnih zastupnika otvarati vrata projektima i idejama koje dolaze iz Hrvatske, složili su se i zastupnici Željana Zovko, Ruža Tomašić i Fred Matić koji su zajedno s Resslerom i Flegom primili slavonsku delegaciju u Europskom parlamentu. Zastupnici su se stavili na raspolaganje i za turističku promociju istoka Hrvatska te zatražili inpute za novu financijsku omotnicu za koju će trijalog trajati idućih godinu dana.