Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Radni sastanak bjelovarskog i varaždinskog župana o uspješnom korištenju novca iz EU

Pet županija s hrvatskog sjevera i sjeverozapada žele surađivati po uzoru na Projekt Slavonija, Baranja i Srijem

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Dvije županije među vodećima su u povlačenju europskog novca za energetsku obnovu škola, no župan Čačić ističe da bi prava demografska mjera bila gradnja novih škola za što županije sada iz fondova EU ne mogu dobiti novac

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i varaždinski župan Radimir Čačić održali su radni sastanak na kojemu su razgovarali o suradnji dviju Županija koja se prvenstveno temelji na projektima ostvarenima uz pomoć uspješnog korištenja europskih sredstava.

Županija osigurala 10 mil. kuna Školsko-sportska dvorana u Velikoj Pisanici stoji nedovršena od 2010. godine, no to će se promijeniti Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem Općina daje u zakup ili na prodaju 431,59 hektara zemlje

Uputili prijedlog Vladi

Tema radnog sastanka dvojice župana bila je i suradnja na temelju potpisanog Sporazuma o suradnji pet županija središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Ovog trenutka Bjelovarsko-bilogorska, Varaždinska i Međimurska županija surađuju na jednom europskom projektu, a riječ je o projektu „Povećanje efikasnosti i održivosti rada Gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske i Varaždinske županije“ vrijednom gotovo milijun kuna, koji se u stopostotnom iznosu financira europskim novcem.

Na konferenciji za medije nakon radnog sastanka župan Damir Bajs rekao je da je na temelju suradnje između pet županija Vladi dostavljen prijedlog da se iskoristi već isprobani model, odnosno Projekt Slavonija, Baranja i Srijem. Pet županija sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske žele također iskoristiti europske poticaje za razvoj po uzoru na Slavoniju.

nije nedostajalo pitanja Učenici osnovnih škola u posjetu županu Bajsu

– Na temelju tih sporazuma i suradnje, dali smo prijedlog Vladi da se priđe k već ispitanim modelima, a to je program koji ide za Slavoniju i za koji mislim da je dobar te da ga treba podržati. Sad je moguće da se razvojnim Sporazumom Županije dogovore koji bi projekti mogli aplicirati na fondove EU. Očekujemo da to Vlada prihvati kao okvir za financiranje onoga što je tamo navedeno. Razgovarali smo o novom proračunskom razdoblju Europske unije i o tome da se iskoriste mogućnosti koje su možda propuštene. To je stav i Zajednice županija da se po uzoru na niz drugih država Europske unije dio sredstava alocira na županije. Kad europska sredstva dođu, želimo predlagati projekte i sredstva direktno usmjeravati na ono što mislimo da je najvažnije za stanovnike naših županija – rekao je župan Bajs.

Prijam u Uredu predsjednice Na inicijativu župana Bajsa Predsjednica primila 130 najuspješnijih učenika i mentora

Istosmjenska nastava

S izrečenim se složio i Radimir Čačić rekavši kako je Projektu Slavonija potrebna svaka podrška, ali inzistira se na tome da i sjever i sjeverozapad Hrvatske po istom konceptu nastave djelovati u suradnji s hrvatskom Vladom prema europskim fondovima, napomenuo je župan Radimir Čačić koji se dotaknuo i drugih problema koji se tiču europskih fondova. Tako, na primjer, veliki problem predstavlja to što europske alokacije ne dopuštaju gradnju novih škola.

– Što se energetske obnove tiče, to su projekti po kojima smo mi vodeće županije u Hrvatskoj. Međutim, europske alokacije ne dopuštaju gradnju novih škola. Ako idemo s programom transformacije višesmjenske u istosmjensku nastavu – što je velika demografska mjera, škole u novom budžetu moraju biti u alokaciji. Mi moramo dobiti mogućnost da iz europskih fondova gradimo škole – naglasio je župan Čačić.

Ulaganje županije u školstvo Za energetsku obnovu škole u Pavlovcu izdvojeno 1,5 milijuna kn