Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem

Općina daje u zakup ili na prodaju 431,59 hektara zemlje

Županija osigurala 10 mil. kuna Školsko-sportska dvorana u Velikoj Pisanici stoji nedovršena od 2010. godine, no to će se promijeniti
1/14
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Župan Damir Bajs naglasio je da je Bjelovarsko-bilogorska županija sav posao oko Programa odradila besplatno

Radni posjet župana Damira Bajsa općini Velika Pisanica rezultirao je nekolicinom dogovora. Tom je prilikom župan predao Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH za područje općine Velika Pisanica koji je izradila Bjelovarsko-bilogorska županija i za koji je stigla potrebna suglasnost Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija

Ulaganje županije u školstvo Za energetsku obnovu škole u Pavlovcu izdvojeno 1,5 milijuna kn

Za zakup do 100 hektara

Nakon što je županijski Upravni odjel za poljoprivredu, zaštitu okoliša i ruralni razvoj izradio Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem za općinu Kapela i predao ga načelniku općine Danijelu Kovačecu, navedeni Program uručen je i načelniku općine Velika Pisanica Frediju Paliju. Dobivanjem suglasnosti Ministarstva poljoprivrede zadovoljeni su svi uvjeti da se u općini Velika Pisanica počnu raspisivati javni natječaji za zakup/prodaju poljoprivrednog zemljišta. Riječ je o 431,59 hektara odnosno 1556 katastarskih čestica od kojih je 76,55 hektara, tj. 310 katastarskih čestica predviđeno za prodaju, a 355,04 hektara odnosno 1246 čestica za zakup. Maksimalna površina za zakup iznosi 100 hektara i daje se na zakup na 25 godina. Time će se omogućiti poljoprivrednicima ovoga kraja da koriste poticaje, ostvare svoje pravo temeljem zakona i dođu do mogućnosti raspolaganja zemljištem. Samim time pruža im se mogućnost da krenu u obradu tla i zemljište stave u funkciju poljoprivrede.

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija

Općini Kapela uručen program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH Poljoprivrednicima u zakup na 25 godina 250 hektara zemlje

Županija odradila besplatno

– Zahvaljujem Županiji. U rekordnom vremenu Program je završen, dobio je suglasnost Ministarstva tako da možemo raspisati prvi natječaj za ono što za što su ljudi zainteresirani za kupnju odnosno zakup – rekao je načelnik Pali.

Župan Bajs istaknuo je da je Program raspolaganja koji su oni preuzeli ključan kako bi se omogućilo poljoprivrednicima da dođu u zakoniti posjed.

– Moram naglasiti da je korištenje poticaja vezano uz ugovore koji se mogu na taj način postići. Bjelovarsko-bilogorska županija nije to ništa naplatila Općinama, radimo besplatno, želimo da se to što prije riješi, a ukupan prihod će u najvećoj mjeri ići upravo Općinama. To je iskorak u pravom smjeru – istaknuo je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija

Projekt ‘Za zdravlje BBŽ-a’ vrijedan 11,5 milijuna kuna Pola milijuna ulaganja u dva nova ginekološka UZV-a i opremu u Bjelovaru

U drugom djelu posjeta najavio je i početak projekta dovršetka školsko-sportske dvorane u sklopu tamošnje Osnovne škole. Naime, od 2010. školsko-sportske dvorane u Velikoj Pisanici i Hercegovcu stoje nedovršene u roh-bau fazi. Kako bi dvorane bile u funkciji potrebno ih je završiti, a Bjelovarsko-bilogorska županija u svom proračunu za ovu i iduću godinu osigurala je 10 milijuna kuna. Za dovršetak dvorane u Velikoj Pisanici pri kraju je natječaj za izradu projektne dokumentacije te izmjena lokacijske i građevinske dozvole nakon čega će uslijediti javna nabava.

– Kada govorimo o Općini Velika Pisanica, pohvalio bih načelnika Palija, uz ravnateljstvo škole i sve koji ovdje rade, za mogućnost da u dvije faze riješimo dovođenje ove dvorane u ono stanje koje želimo, a to je da se ovdje može odvijati nastava, ali i da je mogu koristiti građani, sportske udruge, kulturna društva i ostali – naglasio je župan Bajs.

Damir Bajs Peta Smotra manjinskog stvaralaštva BBŽ-a u travnju, župan istaknuo: ‘Uspjeli smo stvoriti suživot s manjinama, potpuno su ostvarile svoja prava’