Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Projekt vrijedan 17,197.122 kune, najveći takve vrste na sjeverozapadu

Centar DOSTI za kvalitetniji život osoba s invaliditetom i njihovih obitelji

1/2
Foto: Međimurska županija
Osim Centra DOSTI, gradit će se i regionalni Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu koji će biti prvi takav u Hrvatskoj

Do 1. lipnja 2023. u Međimurskoj  županiji provodi se projekt “Centar DOSTI” koji je financiran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 17,197.122 kune, s time da je 14,346.088 kuna bespovratno.

Nositelj projekta je Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije, a partneri su Međimurska županija i Općina Podturen. Cilj je osiguranje usluge boravka za osobe s invaliditetom. Ključni dio projekta je izgradnja Centra DOSTI koji će 
omogućiti kvalitetniji život osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima, ali i mogućnost razvoja njihovih potencijala kako bi bili 
vidljiviji i ravnopravniji.

Potpisan ugovor

Prošlog tjedna potpisan je i ugovor za izgradnju objekta u Podturnu. Izvođač radova bit će tvrtka Izgradnja iz Domašinca. Centar 
u Podturnu prostirat će se na 880 četvornih metara. Imat će dvoranu za vježbanje sa svim popratnim sadržajima, sobu za fizioterapeuta, dnevni boravak, blagovaonicu i kuhinju, sobe za rad psihologa, logopeda i socijalnog radnika.

U podrumu će se nalaziti vešeraj, spremište, kotlovnica te soba za odlaganje pomagala, dok će se na katu nalaziti tri sobe za odmor korisnika boravka, soba za grupni rad i prezentacijska soba. Zgrada će imati prilagođeni ulaz za osobe s invaliditetom i okoliš prilagođen za kretanje osoba u kolicima. Između katova ugradit će se lift.

Predsjednica Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije Miljenka Radović naglasila je da je Centar osmišljen za pružanje usluge poludnevnog i dnevnog boravka. To je najveći projekt koji provode udruge za tu vrstu korisnika na području sjeverozapadne Hrvatske.

Međimurskoj udruzi MURID odobrena bespovratna sredstva Gradi se prvi centar za ranu intervenciju u djetinjstvu

– Našu uslugu poludnevnog boravka pružamo od 2011. godine, uglavnom za osobe srednje, odnosno starije životne dobi. Kako su potrebe za pružanjem usluge poludnevnog i dnevnog boravka povećavaju iz godine u godinu, prostor koji trenutačno koristimo postao nam je premalen. U želji da u svojoj vlastitoj, poznatoj sredini osiguramo boravak osobama s invaliditetom, s namjerom da spriječimo institucionalizaciju osoba s invaliditetom krenuli smo s projektom Centra – rekla je Radović.

Ravnopravni članovi društva

Završetak izgradnje i opremanje Centra očekuje se do ljeta 2023. godine, što će uvelike omogućiti unapređenje kvalitete socijalnih 
usluga na području Međimurske županije. Direktorica tvrtke Izgradnja Maja Ovčar Jambrošić  dodala je da je ugovorena vrijednost radova 11,601.947 kuna, a počinju ovih dana.

Župan Matija Posavec rekao je da Međimurska županija gradi društvo socijalne pravde te socijalnih pogodnosti za osobe s invaliditetom.

– Međimurska županija ima više od 9000 osoba s invaliditetom, oni su ravnopravni članovi našeg društva i kroz svu moguću infrastrukturu, sufinanciranje njihovih programa i projekata moramo biti senzibilizirani kako bismo im olakšali svakodnevicu – istaknuo je Posavec.

Osim Centra DOSTI,  gradit će se i regionalni Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu koji će biti prvi takav u Hrvatskoj.  Obiteljskom centru darovana je nekretnina radi širenja i jačanja kvalitete njihove usluge, dok gerontodomaćice Centra za pomoć u kući svakodnevno pomažu starijim osobama.