Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
u opuzenu

Centar za nadzor poplava i prevenciju rizika

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Službe za spašavanje modernizirat će se novom opremom za djelovanje

Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije i Regionalne agencije DUNEA sudjelovali su na prvom radnom online sastanku projekta STREAM, punog naziva Strateški razvoj upravljanja poplavama. Cilj ovog novougovorenog strateškog projekta na programu INTERREG Italija – Hrvatska 2014.-2020. smanjivanje je šteta od poplava, i to preventivnim mjerama koje će se razviti kroz buduće projektne aktivnosti. 

Nastavljaju se milijunska ulaganja u infrastrukturu na otocima u županiji Potpisani ugovori za luku i cestu na Korčuli i rivu u luci na Koločepu

Predstavnica Regionalne agencije DUNEA Antonija Odak predstavila je dolinu Neretve, pilot-područje projekta. Posebice je istaknula ranjivost i osjetljivost ovog područja na sve prisutniji problem poplava kao posljedice klimatskih promjena, koje sa sobom nose ogromnu socioekonomsku štetu i višemilijunske gubitke. Kako bi doprinijela rješavanju ovog problema, Dubrovačko-neretvanska županija će kroz projekt STREAM u Opuzenu uspostaviti Centar za nadzor poplava i prevenciju rizika u svrhu jačanja pripremljenosti, sprečavanja opasnosti i smanjenja štete nakon prirodnih katastrofa.

Također, službe za spašavanje će se modernizirati novom opremom za djelovanje i ublažavanje poplavnih katastrofa na području doline Neretve koje je identificirano kao jedno od najosjetljivijih područja Republike Hrvatske. U projektu, uz Dubrovačko-neretvansku županiju, sudjeluje 15 partnera iz Hrvatske i Italije.

MELODIJE HRVATSKOG JUGA - OPUZEN  2019 Oliveru Nagrada za poseban doprinos Hrvatskoj glazbenoj kulturi

Ukupan proračun projekta je 9,411.657 eura, a proračun Dubrovačko-neretvanske županije iznosi 773.317 eura od čega je 85% sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok su 15% vlastita sredstva.