Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Nastavljaju se milijunska ulaganja u infrastrukturu na otocima u županiji

Potpisani ugovori za luku i cestu na Korčuli i rivu u luci na Koločepu

1/10
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Ugovor o gradnji Nove luke Korčula – luke Polačište vrijedan je 189,7 milijuna kuna, a pristupne ceste luci Polačište čak 171,1 milijun kuna. Oba projekta eu sufinanacira s 85%, a preostalih 15% ide iz državnog proračuna

U Korčuli su potpisana dva iznimno važna ugovora o gradnji prometne infrastrukture na otoku, ukupne vrijednosti više od 360 milijuna kuna, od kojih se jedan odnosi na projekt „Nova luka Korčula – luka Polačište“, a drugi na rekonstrukciju pristupne ceste luci Polačište od naselja Račišće do Grada Korčule.

kolegij župana ‘Otpad treba odvajati, a to treba odraditi lokalna samouprava’

Puno znače otočanima

Istom prigodom su gradonačelnik Korčule Andrija Fabris i rektor Sveučilišta u Dubrovniku Nikša Burum potpisali sporazum o suradnji kojim Korčula postaje dislocirana lokacija za izvođenje preddiplomskog sveučilišnog studija Nautika, Brodostrojarstvo i Poslovna ekonomija, smjer Turizam. Također, gradonačelnik Andrija Fabris potpisao je i s glavnim ravnateljem HRT-a Kazimirom Bačićem sporazum kojim HRT otvara svoje dopisništvo u Gradu Korčuli.

Ugovor o gradnji Nove luke Korčula – luke Polačište, koji su potpisali državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić i ravnatelj Županijske lučke uprave Korčula Ante Tvrdeić, ukupne je vrijednosti 189,7 milijuna kuna te je u 85-postotnom iznosu financiran iz fondova EU, dok se preostalih 15 posto financira iz državnog proračuna.

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija

Državni tajnik Mihotić je i s ravnateljem ŽUC-a Ivom Kaštelanom potpisao i ugovor o gradnji pristupne ceste luci Polačište ukupne vrijednosti čak 171,1 milijun kuna, koji se također u 85-postotnom iznosu financira iz fondova EU, a ostatak iz proračuna RH.

– Kao što je poznato, inzistirali smo na povezivanju Pelješkim mostom, a potom i brzom cestom od Brijeste do Perne, a onda i na projektima povezivanja otoka. Od njih osam, ovo je šesti po redu, preostaju nam još Perna i Prigradica, koji su također u visokoj fazi, vrijedni su više od 600 milijuna kuna i vjerujem da ćemo ih realizirati jer doista znače puno za otočane i cijelu županiju – rekao je Dobroslavić.

Muzej Korčule uskoro se vraća u svoj obnovljeni, suvremeno opremljeni prostor Rekonstrukcija palače Gabriellis otkrila oslike iz 17. st.

Saborski zastupnik Branko Bačić istaknuo je da u svojih 38 godina radnog staža nije sudjelovao ni u jednom projektu koji je ovoliko važan za Korčulu i financijski velik kao ova dva projekta.

Dan kasnije, potpisan je ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji rive u luci Donje Čelo otok Koločep vrijedan 22 milijuna kuna. Ugovor su potpisali ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik Željko Dadić i predstavnik zajednice ponuditelja Texo molior d.o.o. i Impresa Costruzioni Mentucci Aldo S.R.L. Antonio Deranja, uz nazočnost župana Nikole Dobroslavića, zamjenika Joška Cebala te pročelnika UO-a za gospodarstvo i more Ive Klaića.

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija

Župan Dobroslavić je istaknuo da je ovo jedan od osam projekata ukupne vrijednosti 600 milijuna kuna koje provodi Dubrovačko-neretvanska županija putem svojih Županijskih lučkih uprava.

– Luka Trpanj se izvodi, potpisan je ugovor za financiranje intervencije na lukobranu Puntin u Korčuli i Pomorsko-putničkom terminalu u Vela Luci. Očekujemo vrlo skoro da će se to dogoditi i za luku Perna u Orebiću i Ubli na Lastovu. Planiramo i gradnju luke u Prigradici u općini Blato – izvijestio je Dobroslavić.

Županija OB-u Dubrovnik donirala najsuvremeniji UZV aparat vrijedan 860.000 kuna Radiologiji uskoro i digitalni rendgenski uređaj s ‘flat panelom’

U 10 godina uložili 50 milijuna

Napomenuo je i da su ovi projekti veliki korak za omogućavanje normalnog života na otocima koji su zakinuti zbog nužnosti prijevoza brodom u odnosu na život na kopnu.

Ravnatelj ŽLU-a Dubrovnik Željko Dadić istaknuo je kako je u posljednjih deset godina ŽLU Dubrovnik uložila 50 milijuna kuna u lučku infrastrukturu.