Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Muzej Korčule uskoro se vraća u svoj obnovljeni, suvremeno opremljeni prostor

Rekonstrukcija palače Gabriellis otkrila oslike iz 17. st.

1/5
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Projekt obuhvaća rekonstrukciju i opremanje palače

Palača Gabriellis u kojoj je smješten Gradski muzej Korčula trenutačno se renovira u sklopu projekta Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija kojem je cilj stvaranje i promocija kulturne i etnografske ponude Dubrovačko-neretvanske županije pod zajedničkim nazivom „Putevima prošlosti“. Nositelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, a administrativno ga i operativno provodi Regionalna agencija DUNEA uz još 10 partnera.

Dan Dubrovačko-neretvanske županije i blagdan sv. Leopolda Mandića obilježen skromno Naša županija dokaz je da je županijski ustroj u Hrvatskoj dobar

Palača iz 17. stoljeća bila je u iznimno trošnom stanju, a projekt obuhvaća rekonstrukciju i opremanje zahvaljujući čemu će bogata muzejska građa biti adekvatno prezentirana. Grad Korčula, vlasnik ovog kulturnog dobra, nadgleda radove čiji kraj se uskoro očekuje.

Tijekom procesa istraživanja palače Gabriellis otkriveno je 13 slojeva zidnog oslika na istočnom dijelu drugog kata koji datiraju od 17. do 20. stoljeća i potvrđuju raznolikost sadržaja koji su kroz povijest ispunjavali ovaj prostor. Skidanjem površinskih slojeva otkrila se većina zidnih oslika, a među njima se prepoznaju ružičaste vertikalne linije, plavo mrežište s ukrasima na žutoj podlozi, kao i pojasnica s motivom hrvatske trobojnice.

Izvršena su konzervatorsko-restauratorska istraživanja, a nakon toga i konzervatorsko-restauratorski zahvati koji su dali novu dimenziju i naglasili ljepotu oslika. Novi muzeološki koncept bit će u potpunosti usuglašen s vrijednostima zidnog oslika i njegovom prezentacijom.

Nakon radova slijedi opremanje, a zaposlenici očekuju skoro preseljenje u svoje obnovljene prostore u kojima su godinama radili u neadekvatnim uvjetima.

Župan potpisao ugovore o sufinanciranju poticajnih mjera za zdravstvene radnike u DNŽ-u Za zdravstvo ćemo izdvojiti 16,5 milijuna bez obzira na to kako se punio proračun!

Uz Dubrovačko-neretvansku županiju i Regionalnu agenciju DUNEA, na projektu sudjeluje još 10 partnera: Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, Sveučilište u Dubrovniku, Hrvatski restauratorski zavod – Dubrovnik, Općine Dubrovačko primorje, Smokvica i Mljet, Grad Korčula i Korčulanska razvojna agencija KORA, Obrt za restauriranje namještaja Depolo i putnička agencija Dominium Travel.

Ukupna vrijednost projekta je 33.872.704 kuna, od čega su nepovratna sredstva 27.748.345 kuna. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Gradski muzej Korčula tijekom rekonstrukcije nije prestajao s radom. Preseljen je u obližnju palaču, otvoren je za posjetitelje, ali izložbeni je prostor bio manji.