Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Dan Dubrovačko-neretvanske županije i blagdan sv. Leopolda Mandića obilježen skromno

Naša županija dokaz je da je županijski ustroj u Hrvatskoj dobar

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Ono što nismo mogli ove godine, nadoknadit ćemo dogodine, poručio je župan Dobroslavić

– Ove godine Dan županije i blagdan našega zaštitnika sv. Leopolda Bogdana Mandića obilježavamo zbog pandemije na poseban način. Nemamo uzvanike, nema svečane sjednice Skupštine, popratnih programa. Nema, na žalost, ni dodjele županijskih priznanja. Ono što nismo mogli ove godine nadoknadit ćemo dogodine – započeo je svoje obraćanje javnosti u povodu Dana županije župan Nikola Dobroslavić.

Centar za poduzetništvo Subvencije za prostor u inkubatoru u Pločama

Istaknuo je da je Dubrovačko-neretvanska županija uspješna jedinica regionalne samouprave u kojoj građani imaju visoku razinu životnog standarda.

– Naša se županija uvrstila među tri najuspješnije hrvatske županije. U vrhu smo županija po korištenju fondova EU, po gospodarenju pomorskim dobrom, po međunarodnoj prepoznatljivosti, ali i u mnogim drugim područjima. Svojim djelovanjem naša županija potvrđuje da je županijski ustroj u RH dobar – naglasio je Dobroslavić i dodao da prijedlozi da se u Hrvatskoj ustroji pet većih regija nemaju opravdanja i najčešće predstavljaju predizborno politiziranje.

Govorio je i o projektima koji unatoč krizi nisu stali. Najvažniji i najveći je Pelješki most s pristupnim cestama, ali radi se i na daljnjem prometnom povezivanju: brzom cestom od Zračne luke do Osojnika, autocestom od Osojnika do Čvora Metković i Pelješkom cestom s novim lukama na otocima kao i nizu drugih projekata.

– Pobijedit ćemo pandemiju kao što smo do sada pobijedili sve druge ugroze. Pobijedit ćemo i ovu najnoviju bezobraštinu ponovnog svojatanja naših pisaca – poručio je Dobroslavić.

Predsjednica Županijske skupštine Vilma Kosović također je čestitala Dan županije.

– I u ovim teškim trenucima pokazali smo zajedništvo i čvrstoću potvrđujući da imamo dobru i stabilnu županijsku vlast koju ne prate nikakve afere ni repovi. Pred nama je gospodarska recesija, pa moramo dobro prionuti radu kako bi je čim prije ostavili iza sebe – poručila je Kosović.

Projekt MoST: Na tri lokacije u Neretvi provedeno ispitivanje saliniteta

Zajednica športa DNŽ-a proglasila je najuspješnije sportašice i sportaše u 2019. Najuspješnija sportašica je Iva Oberan, dok je u muškoj konkurenciji to igrač VK Jug Adriatic osiguranja Loren Fatović. Dobitnik je nagrade za najuspješnijeg trenera Vjeko Kobešćak, trener Vaterpolskog kluba Jug AO, koja je proglašena najuspješnijom muškom momčadi, dok je seniorskoj ekipi Ženskog košarkaškog kluba Ragusa pripala nagrada za najuspješniju žensku ekipu. Najveće su sportske nade džudašica Šejla Škaljić i rukometaš Zvonimir Srna. Najuspješniji je sportski savez Zajednica športova općine Konavle.