Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Župan potpisao ugovore o sufinanciranju poticajnih mjera za zdravstvene radnike u DNŽ-u

Za zdravstvo ćemo izdvojiti 16,5 milijuna bez obzira na to kako se punio proračun!

1/2
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Iznos od 1,7 milijuna kuna za sufinanciranje medicinskih djelatnika planiran je još prošle godine i nema veze s pandemijom koronavirusa

Župan Nikola Dobroslavić potpisao je ugovore o sufinanciranju poticajnih mjera za zdravstvene radnike u zdravstvenim ustanovama na području Dubrovačko-neretvanske županije vrijednosti 1,7 milijuna kuna.

Nastavljena gradnja prvih vjetroorgulja na svijetu Počela ugradnja tuba u vjetroorgulje na brdu Trovro u Rogotinu

Nabava dvaju uređaja

Dobroslavić je istaknuo da su to sredstva koja su dodatno izdvojena i planirana još prošle godine na temelju razgovora s čelnim ljudima zdravstvenih ustanova.

– Htjeli smo i tako pomoći našim zdravstvenim ustanovama koje su pokazale u ovoj borbi protiv koronavirusa da su odlične i dobro organizirane i predane svom poslu. Mi smo ove godine u proračunu izdvojili 16,5 milijuna kuna za zdravstvo, a to će biti isplaćeno bez obzira na to kako će se puniti županijski proračun. Zdravstvo je djelatnost koju moramo posebno tretirati. Uz ova sredstva osigurali smo dva milijuna kuna interventno na početku ove pandemije kao i dva uređaja za OB Dubrovnik vrijedna 2,5 milijuna kuna, a za koje je u tijeku postupak nabave – rekao je župan Dobroslavić.

U ime potpisnika ugovora ravnatelj OB-a Dubrovnik Marijo Bekić zahvalio je Dubrovačko-neretvanskoj županiji rekavši da su sredstva rezultat predanog rada s obje strane.

Unatoč pandemiji koronavirusa, Županija i dalje skrbi i o ‘običnim’ pacijentima Županija Zavodu za hitnu medicinu osigurala 425.000 kn za novo vozilo

– Ova su sredstva planirana lani, dakle prije pandemije koronavirusa, ali COVID-19 je pokazao da je zdravstveni sustav RH jedan od temelja hrvatskog društva. A njega čine zdravstveni djelatnici koji imaju svoje potrebe, ponajprije stambene. Dubrovnik je bio specifičan i to nam je bio velik problem, a na ovaj ćemo način uspjeti riješiti barem dio kadrovske problematike – istaknuo je Bekić.

Ugovorima je OB-u Dubrovnik dodijeljeno 480.000 kuna za sufinanciranje stanarina za zdravstvene radnike, Zavodu za hitnu medicinu DNŽ-a 192.000 kuna za sufinanciranje stanarina radnicima, DZ-u Dubrovnik 170.000 kuna za sufinanciranje specijalizacije za zdravstvenog radnika Doma zdravlja. Isti iznos dodijeljen je još nizu zdravstvenih institucija.

Novac za specijalizacije

DZ Metković dobio je novac za sufinanciranje troškova nastalih specijalističkim usavršavanjem zdravstvenog radnika doma zdravlja, DZ-a Korčula za sufinanciranje specijalizacija liječnika, stanarina liječnika i edukacija za zdravstvene radnike Doma zdravlja, DZ “Dr. Ante Franulović” za sufinanciranje specijalizacije zdravstvenog radnika, DZ Ploče za financiranje troškova stanovanja zdravstvenim radnicima, poticanje deficitarnih kadrova te financiranje edukacija zdravstvenih radnika te ZZJZ DNŽ-a za sufinanciranje specijalizacije iz epidemiologije za zdravstvenog radnika Zavoda.

Korčula, Mljet, Lastovo, Elafiti i Pelješac u izradi Nacionalnog plana razvoja otoka Demografska revitalizacija hrvatskih otoka

Ugovore je župan potpisao s ravnateljima Opće bolnice Dubrovnik Marijom Bekićem, Zavoda za hitnu medicinu DNŽ-a Lukom Lulićem, Doma zdravlja Dubrovnik Brankom Bazdanom, Doma zdravlja “Dr. Ante Franulović” Marinom Barčotom, Doma zdravlja Korčula Sebastijanom Fabrisom, Doma zdravlja Metković Mihovilom Štimcem, Doma zdravlja Ploče Vinkom Matićem te županijskog Zavoda za javno zdravstvo Matom Lakićem. Potpisivanju su nazočile i zamjenica župana Žaklina Marević i pročelnica UO-a za društvene djelatnosti Jelena Dadić.