Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Korčula, Mljet, Lastovo, Elafiti i Pelješac u izradi Nacionalnog plana razvoja otoka

Demografska revitalizacija hrvatskih otoka

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Prioritet je demografska revitalizacija hrvatskih otoka poboljšanjem kvalitete življenja i unapređenjem dostupnosti javnih usluga poput zdravstva, obrazovanja, socijalnih i administrativnih usluga

Korčula, Mljet, Lastovo, Elafiti i Pelješac uključeni su u izradu Nacionalnog plana razvoja otoka 2021. – 2027., koji će sadržavati smjernice za povećanje kvalitete života na otocima, dostupnost javnih usluga, razvoj gospodarstva, upravljanje otočnim resursima i okolišem, kao i mobilnosti i povezanost s kopnom.

Nastavljena gradnja prvih vjetroorgulja na svijetu Počela ugradnja tuba u vjetroorgulje na brdu Trovro u Rogotinu

Pripremljen je i upitnik o razvojnim izazovima i prilikama te investicijskim potrebama otoka koji moraju ispuniti sve jedinice lokalne samouprave i mjesni odbori na tim otocima i poluotoku Pelješcu, kako bi se prikupile informacije koje će ujedno koristiti za programiranje za korištenje sredstava EU u sljedećem financijskom razdoblju.

Regionalna agencija DUNEA odredila je dvoje zaposlenika za otočne koordinatore koji će otočnim jedinicama lokalne samouprave pomagati u utvrđivanju razvojnih potreba i identificiranju investicijskih prioriteta kako bi bili spremni za novu financijsku perspektivu i korištenje sredstava iz europskih fondova.

Kako bi se utvrdile razvojne potrebe, održana je i radionica u Splitu u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU – Uprave za otoke, uz podršku Svjetske banke na kojoj su sudjelovali predstavnici iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Mjere koje je Županija poduzela u borbi protiv koronavirusa Zdravstvu još 2,5 milijuna kuna, niže plaće zaposlenicima Županije

Predstavljeni su prioriteti koji se odnose na demografsku revitalizaciju hrvatskih otoka poboljšanjem kvalitete življenja i unapređenja dostupnosti javnih usluga poput zdravstva, obrazovanja, socijalnih i administrativnih usluga.