Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Mjere koje je Županija poduzela u borbi protiv koronavirusa

Zdravstvu još 2,5 milijuna kuna, niže plaće zaposlenicima Županije

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Župan Nikola Dobroslavić rekao je da se plaće smanjuju svima 10 posto počevši od travnja, a obustavlja se i isplata naknada članovima upravnih vijeća i nadzornih odbora u društvima te ustanovama kojima je osnivač Županija

Dubrovačko-neretvanska županija nastavlja s mjerama kojima pomaže zdravstvu i pokazuje solidarnost prema gospodarstvu i svima ostalima u zajednici u ovoj situaciji uzrokovanoj pandemijom koronavirusa. Tako je zdravstvenim ustanovama, osim prije doznačene pomoći od dva milijuna kuna, doznačeno dodatnih 2,5 milijuna kuna za podmirivanje njihovih potreba.

Obilježena 25. godišnjica djelovanja Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Dobroslavić: S negativnim posljedicama pandemije koronavirusa znamo se nositi!

Uz već navedene mjere pomoći gospodarstvu te izdvajanja za županijske zdravstvene ustanove, Županija nastavlja redovito financirati i socijalne ustanove, odnosno domove za starije osobe kojima je osnivač te centre za socijalnu skrb. Ukupno je isplaćen 1.1 milijun kuna za financiranje njihovih materijalnih rashoda.

Bez zakupa do 1. rujna

Županija je također doznačila sredstva za ožujak i travanj 2020. namijenjena stipendiranju darovitih učenika i studenata te učenika i studenata koji se obrazuju za deficitarna zanimanja u 2019./20. školskoj, odnosno akademskoj godini.

Donesena je i odluka o smanjenju plaća svim zaposlenicima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i u njezinim proračunskim korisnicima koji se financiraju iz županijskog dijela proračuna, osim ustanova u zdravstvu i domova za starije. Tako se svima smanjuje plaća za 10 posto počevši od travnja. Isto tako, obustavlja se isplata naknada članovima upravnih vijeća i nadzornih odbora u društvima i ustanovama kojima je osnivač Županija.

Projekt MoST: Na tri lokacije u Neretvi provedeno ispitivanje saliniteta

Gospodarstvenici imaju veoma malo davanja koje uplaćuju županijama, poručuju iz Dubrovačko-neretvanske županije koja je korisnicima poduzetničkih inkubatora Dubrovnik i Ploče odgodila naplatu zakupa poslovnih prostora do 1. rujna 2020. godine.

Budući da sama o tome ne može odlučiti, Dubrovačko-neretvanska županija uputila je Vladi RH, gradovima i općinama prijedlog za odgodu plaćanja naknade za koncesije na pomorskom dobru do 1. rujna. Razmatrat će se i druge mjere, bude li potrebno.

Župan Nikola Dobroslavić pohvalio je nove Vladine mjere za pomoć gospodarstvu u krizi. Rekao je da one stvaraju pozitivno ozračje u društvu.

Župan sudjelovao u radu Povjerenstva Europskog odbora regija u Bruxellesu Izazovi na zapadnom Balkanu teži su nego u drugim državama

Zahvala sugrađanima

– Želim zahvaliti sugrađanima na poštivanju mjera, kao i odati priznanje svim zdravstvenim djelatnicima na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa, ali i svima ostalima, od stožera, policije i Crvenog križa do Caritasa i brojnih volontera – rekao je župan.