Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Obilježena 25. godišnjica djelovanja Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije

Dobroslavić: S negativnim posljedicama pandemije koronavirusa znamo se nositi!

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Ovo je velika obljetnica. Njome obilježavamo protekli rad i 25 godina postojanja županijske Turističke zajednice. To je sigurno sjajno vrijeme u kojem smo se izdignuli od ratnih razaranja do možda najbolje turističke destinacije, istaknuo je župan Dobroslavić

Dubrovačko-neretvanska županija ove godine bilježi 25 godina svog djelovanja, tijekom kojih je postigla sjajne rezultate. Svečanost obilježavanja te obljetnice održana je u hotelu Palace prije nego što su propisane mjere zbog zaraze koronavirusom.

Projekt MoST: Na tri lokacije u Neretvi provedeno ispitivanje saliniteta

Očekuju nove investicije

Dubrovačko-neretvanski župan i predsjednik Turističke zajednice DNŽ-a Nikola Dobroslavić kazao je da se županija s negativnim posljedicama globalne pojave koronavirusa zna nositi.

– Ovo je velika obljetnica. Njome obilježavamo protekli rad i 25 godina postojanja županijske Turističke zajednice. To je sigurno sjajno vrijeme u kojem smo se izdignuli od ratnih razaranja do možda najbolje turističke destinacije. Imamo izvanredan turizam, kvalitetan, dohodovan, no pogodilo nas je i sve ovo s koronavirusom. To je velika nepogoda koja će sigurno učiniti štetu u gospodarstvu, a posebno u turizmu. S druge strane, štitimo se od te pošasti koja nas je pogodila, kao i cijeli svijet, ali isto tako tražimo načine kako pomoći gospodarstvu, posebno turizmu za štete koje nastaju. Istodobno planiramo i oporavak onog trenutka kad prestane ova epidemija. U jednom smo vremenu koje nije zahvalno, ali izazovi su takvi, moramo se s njima nositi, znamo se s njima nositi i dobro se nosimo – izjavio je župan Dobroslavić te napomenuo da se na području Dubrovačko-neretvanske županije očekuju nove investicije u turizmu.

Župan sudjelovao u radu Povjerenstva Europskog odbora regija u Bruxellesu Izazovi na zapadnom Balkanu teži su nego u drugim državama

– Poznato je da u našem Prostornom planu postoje brojne zone za razvoj turizma, mislim tu na Kupare, Plat, Belvedere… Očekujemo i daljnju gradnju marina. Područje smo koje ima golem turistički potencijal, to je svima jasno, bez obzira na to što ne ide tako jednostavno. Pripreme za investicije uvijek traju nekoliko godina. Nakon što ovo prođe, sigurno će se investitori pozabaviti ovim područjem – poručio je Dobroslavić.

U ožujku minus od 20 posto

Direktor TZ DNŽ-a Vladimir Bakić kazao je da je tijekom 25 godina bilo mnoštvo izazovnih trenutaka, ali i lijepih.

– Sa zadovoljstvom smo radili ovaj ozbiljan posao koji zahtijeva dosta priprema, znanja, aktivnosti, napora koji se možda na prvu i ne vide – izjavio je direktor Bakić.

Osvrnuo se i na lošije rezultate ove godine zbog pojave koronavirusa.

Zahvaljujući fondovima EU prvi na svijetu razvijaju futurističku tehnologiju Roboti će čistiti morsko dno pokraj Lokruma i u Malostonskom zaljevu

– U siječnju smo imali oko devet posto manji promet nego protekle godine. U veljači je to bilo na razini 2019. godine. Prvih dana ožujka imamo minus nešto veći od 20 posto. To će se i nastaviti i kroz naredne tjedne. Jasno je da će svi imati posljedice u ovom predsezonskom razdoblju, sigurno i u glavnoj sezoni, ali borit ćemo se – poručio je Bakić.