Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Zahvaljujući fondovima EU prvi na svijetu razvijaju futurističku tehnologiju

Roboti će čistiti morsko dno pokraj Lokruma i u Malostonskom zaljevu

1/2
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Projektom SeaClear razvit će se prvi sustav bespilotnih podvodnih i površinskih vozila za pronalaženje i prikupljanje otpada s morskog dna i iz vodenog stupca

U nizozemskom gradu Delftu održan je sastanak koji je označio početak provedbe projekta SeaClear, punog naziva „Search, Identification and Collection of Marine Litter with Autonomous Robot“ kojem je cilj razvijanje autonomnih robota za čišćenje otpada s morskog dna.

Županija i dalje niže turističke rekorde koje nije imao nitko na našem Jadranu Polovicu rezultata ostvarili izvan glavne turističke sezone

Izrada strategije

Regionalna agencija DUNEA i Sveučilište u Dubrovniku jedini su hrvatski među osam partnera projekta SeaClear pa su na sastanku bile i predstavnice DUNEA-e: voditeljica odjela za pripremu i provedbu projekata EU Franica Miloš i viša stručna suradnica za pripremu i provedbu projekata EU Iva Pozniak. Projekt je u stopostotnom iznosu financiran iz Europske unije, točnije programa HORIZON 2020. kojim je za područje Dubrovačko-neretvanske županije osigurano više od šest milijuna kuna.

Na sastanku je dogovorena početna koordinacija, dinamičko planiranje provedbe aktivnosti, predstavljen je svaki radni paket i partnerski konzorcij te uloga svakog partnera. Pozniak je održala kratku prezentaciju o DUNEA-i koja će u ulozi krajnjeg korisnika koordinirati aktivnosti na dvije pilot-lokacije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, pokraj otoka Lokruma i na području Malostonskog zaljeva koji predstavlja područje iz sektora marikulture.

Koprivničkim učenicima stigla vrijedna donacija Edukacijski roboti za osnovne škole

U ulozi krajnjeg korisnika, osim Regionalne agencije DUNEA, nalazi se i Lučka uprava Hamburg. Partnerski konzorcij uključuje stručni tim partnera, od najpoznatije svjetske organizacije koja će isporučiti provjereni hardver i četiri akademske institucije s komplementarnom stručnošću podvodne i zračne robotike, senzora, preslikavanje i kontrolu, među kojima je i stručni tim Sveučilišta u Dubrovniku koji ima sve kompetencije za ovu zahtjevnu ulogu u razvijanju inovativnih rješenja problema otpada u moru.

Naime, izvodljivost SeaClear sustava bit će popraćena strategijom iskorištavanja i širenja u kojoj aktivno sudjeluju znanstvenici i svi drugi relevantni dionici. Cilj je upravljati robotima autonomno, bez daljinske ljudske intervencije, a u svrhu toga provest će se inovativni sustav za mapiranje, klasifikaciju i upravljanje robotima. Na svijetu ne postoji rješenje koje koristi autonomne robote za prikupljanje podvodnog otpada, a projektom SeaClear razvit će se prvi sustav bespilotnih podvodnih i površinskih vozila za pronalaženje i prikupljanje otpada s morskog dna i iz vodenog stupca.

Izglasan proračun Dubrovačko-neretvanske županije težak gotovo milijardu kuna Skupština odredila i visinu turističkih pristojbi za 2021. godinu

DUNEA idući domaćin

Projekt će se provoditi 48 mjeseci, vrijedan je 4,946.579 eura, dok je budžet Regionalne agencije DUNEA 205.388 eura.

Zaključno, definiran je dinamički plan provedbe aktivnosti, tehničkih i diseminacijskih, s ciljem poštovanja svakog predviđenog indikatora i projektnih isporučevina. Dogovoreno je da će DUNEA biti domaćin sljedećeg sastanaka partnerskog konzorcija koji je planiran sredinom 2020. godine.